Bıçak yapımında kullanılan çelik çeşitleri
Mutfak bıçağı
alırken dikkat edeceğiniz tek şey bıçağın yapımında kullanılan çeliğin sertlik
derecesi değildir. Çünkü son derece sert bir çelik bıçak kolayca
kırılabilmektedir. Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde
yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe
sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189. Şu anda
bıçakların sertlik derecesini ölçmede kullanılan Rockwell Hardness C Scale
metal yüzeyin belli bir yerine yapılan basınca karşı metalin gösterdiği
dirençtir.
Sertlik ve Dayanıklılık
Rockwell
standartlarına göre sertlik belirli bir ölçeğe göre hesaplanmaktadır. Bu
ölçekler A... ile V arasındadır. Her çeşit metal için bu harflerden biri ile
başlayan rakamlar kullanılır. Örnek olarak C ölçeği genellikle sert çeliklerin
ölçümünde kullanılır. Diğer çok kullanılan ölçekler R ve M dir. Ölçüm sırasında
çıkan rakam ne kadar yüksek ise çelik o kadar serttir. Yazılış şekli ise örnek
olarak 61 HRC yani Hardness Rockwell C-scale dir.
Sertlik
derecelerinde ki her iki derecelik artış aşağı yukarı yine iki kat daha uzun
keskin kalmaya işaret etmektedir. Mesela 52 HRC ya sahip bir bıçak aşağı yukarı
bir hafta keskin kalırken 62 HRC ye sahip bir bıçak 12 ay keskin
kalabilmektedir.
Avrupa menşei
bıçak markaları (Sabatier, Gude, Zwilling, Helkels&Wusthos, Messermeister)
genellikle biraz daha yumuşak çelik çeşitleri kullanmaktadır, bunlar düşük
karbon karışımlı fakat oldukça dayanıklı bıçaklardır ve 54 HRC ile 58 HRC
arısında sertlik derecesine sahiptirler. Bu bıçaklar masat kullanılarak
kolaylıkla bileylenebilirler eğer yoğun kullanılırlarsa günlük olarak masat
kullanımı şarttır. Ucuz Çin malı bıçaklar ise (genellikle toplu set halinde
satılır) 52 HRC sertliktedir ki diğer Japon ve Avrupa bıçakları ile
karşılaştırıldığında oldukça düşük bir sertliğe sahip olduğu anlaşılacaktır.
Tabiki çok daha sık bileylenmek zorundadır. Japonya'nın ünlü markası Global
genellikle bıçak yapımında 58 HRC Cromova çeliği kullanmaktadır ve diğer Japon
bıçak üreticilerinin bıçaklarından daha düşük bir sertlik derecesidir.
Avrupa meşeli
bıçak üreticilerinden de bazıları yüksek kalitede ki bazı ürünlerini Japonya da
ürettirmektedirler, bu bıçaklar 61 den 66 HRC ye kadar değişmektedir. Bu
markalardan bazıları Cold Steel, Fallkniven ve Spyderco (Çakı üretimi yapar)
gibi markalardır.
Son yıllardar
bazı bıçak markaları ürünlerini Çin'de ürettirmektedirler. Japonya'dan kalitesi
düşürülmüş VG-10 çeliği alarak daha ucuz işçilik ile üretilen bu bıçaklar
oldukça ucuz fiyatlara bulunabilmektedir fakat hem işçilik kalitesi, hem
bıçağın cilalama kalitesi ve saplarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin
düşüklüğü sebebiyle çok iyi ürünler çıkmamaktadır. Ayrıca uzman olmayan
işçilerin işçiliklerinin aynı olmaması sebebiyle ürünler aynı kalitede
çıkmamaktadır. Çeliğin üretim sırasında dövülme işlemi, çeliğin
sertleştirilmesi ve bileyleme sırasında sulu biley taşı yerine susuz taş ile
bileylenmesi sebebiyle çeliğin sertlik derecesi düşmektedir. VG-10 çeliği
genellikle 60-61 HRC ye sahip iken yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklar
nedeniyle gerçek değerinin altına inmektedir.
Teknik olarak Çelik Çeşitleri
Çeliği birçok
çeşitte ve birleşime sahip şekilde bulabiliyorsunuz. Teknik olarak paslanmaz
çelik tabiri doğru değildir. Eğer doğru bir şekilde kullanılmaz ise her çeşit
çelik paslanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gerekilen çeliğin korozyona
dayanıklı olmasıdır. Bazı çelikler diğerlerinden korozyona karşı daha
dayanıklıdır. Bundan dolayı kullanılabilecek en doğru terim Lekelenmeye karşı
dayanıklı (Stainless) ifadesidir. Prensip olarak Krom madeni paslanmaya karşı
dayanıklılık verir, %11 yada daha fazla krom karışımı bıçak üzerinde leke
oluşumuna karşı oldukça dayanıklıdır. Dolayısıyla paslanmaz çelik yerine
paslanmaya dayanıklı ifadesi kullanmak daha doğru olacaktır. Çelik üreticileri
her zaman sertlik ve dayanıklılık arasında en uygun dengeyi yakalamak için bir
çok madeni kullanarak çelik üretmeye çalışmaktadır.
Diğer önemli bir
konu ise dövme ve çeliği daha da sertleştirme yönteminin sertlik derecesini
etkilemesidir. Dolayısıyla bıçak üreticilerinin kendilerine has çeliği
sertleştirme yöntemleri vardır. Örnek
olarak Shirogami White Steel #1 geleneksel oldukça saf bir Japon çeliğidir çok aşırı dayanıklı değildir
fakat sertleştirme yöntemleriyle inanılmaz sertlik derecesi artırılabilir ve
sertlik derecesi 60 ile 65 HRC arasında değişebilir.
Birçok çelik
fabrikası Japon mutfak bıçağı yapımı için çeşitli çelikler üretmektedir. VG-10
çeliği şu an için en popüler çeliktir. İsmini sıklıkla duyacağınız bir çelik
tipidir. Bu çeliği kullanan fabrikalar
arasında;
Takefu Özel
çelik (Japon)
- VG-10 (60-61 HRC) - paslanmaya
dayanıklı -
- VG-5 (60 HRC) - paslanmaya
dayanıklı -
- VG-2 (59-60 HRC) - paslanmaya
dayanıklı -
- VG-1 (59-60 HRC) - paslanmaya
dayanıklı - (VG-10 ile aynı özellikte fakat Vanadium ve Kobalt içermemektedir.)
- V2 (58-61 HRC) - paslanır -
- V1 (58-59 HRC) - paslanır -
- SG-2 of R2 (62-63 HRC) - paslanmaya
dayanıklı -
Hitachi
Steel Ltd (Japon) (“Yasuki Hagane” YSS (Yasuki Speciality Steel))
Paslanan Çelik:
- Aogami Super (63-65 HRC)
- Aogami Blue #1 (Ao ko yada
Ao ichi ko) (62-64 HRC)
- Aogami Blue #2 (Ao ni ko) (61-63
HRC)
- Shirogami White #1 (Shiro-Ko 1
yada Shiro ichi ko) (60-64 HRC)
- Shirogami White #2 (Shiro-Ko 2
yada Shiro ni ko) (60-63 HRC)
- Shirogami White #3 (58-62 HRC)
- Kigami Yellow #1 (60-62 HRC)
- Kigami Yellow #2 (60-62 HRC)
- Kigami Yellow #3 (59-60 HRC)
Paslanmaya karşı dayanıklı:
- ATS-34 (60-61 HRC)
- ZDP-189 (64-67 HRC), 3% karbon
ve 20% krom (Cowry X çeliği ile aynı)
- SLD-Magic (60-62 HRC)
- SLD of SKD11 (60-64 HRC)
- Gingami #1 den #5 e kadar (GIN-1 veya
G1 adlandırılabiliyor) (58-61 HRC)
Genel olarak
Shirogami çeliği oldukça keskin bileylenebilirken Aogami çeliği çok uzun süre
keskin kalabilmektedir. Geleneksel Japon bıçaklarından olan Yanagiba ve Deba
gibi bıçaklarda Shirogami White #1 tavsiye edilirken günlük genel kullanımlarda Aogami çeliğinden üretilen
bıçaklar daya uygun olmaktadır. Aogami çeliği Shirogami çeliğinden biraz daha
pahalı bir çeliktir, gerçi Aogami çeliği ile Shirogami çeliği benzer
çeliklerdir sadece Aogami de krom ve volfram madeni ekstra olarak eklenmiştir.
Aogami paslanmaya karşı oldukça hassastır ve her kullanımdan sonra mutlaka
hemen yıkanmalı ve kurulanmalıdır kullanılmadığı zamanlarda mutlaka özel yağ
ile yağlanarak saklanmalıdır. Ayrıca Aogami Super çeliği karbon da içermektedir ve yine Aogami #1 den daha
fazla volfram ve krom, volibden ve vanadiyum içermektedir. Bu özellikleri sayesinde inanılmaz bir
sertlik ve dayanıklılığa sahip bir çelik durumuna gelmektedir. Bu
özellikleriyle ZDP-189 çeliği ile aynı katagoriye girmekte ve mutfak bıçakları
için kullanılan en iyi çelik durumundadır.
Kigami çeliği
Aogami ve Shirogami den biraz daha ucuz bir çeliktir. Mutfak bıçakları
üretiminde Kigami #2 çeliği
oldukça başarılıdır ve yüksek derecede karbon içermektedir.
Hitachi Metal
grup tarafından üretilen çeliklerde renk isimleri kullanılmaktadır (white, blue,
yellow). Bu renk isimlerinin çelik ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Sadece
fabrika çıkışında bıçak fabrikalarına teslimi sırasında her bir çeşit için
ayrı renkte teslim kağıdı kullanılmasındandır. Dolayısıyla blue paper steel
ifadesi mavi kağıtlara sarılmış çelik manasındadır.
Daido
Special steel
- Daido 1K6 (57-58 HRC) biraz
daha ucuz bir çeliktir ve Kai Wasabi serisi bıçaklarda kullanılan
çeliktir.
- Cowry-X toz çelik (64-65 HRC)
-3% karbon ve 20% krom, ZDP-189 ile aynı özellikte çeliktir.
JFE-steel
corp.
- SK-5 (57-65 HRC) Mutfak bıçaklarında
kullanılanlar genellikle 60 HRC ye sahiptir.
- S55C (58-61 HRC)
Diğer Japon
çelik türleri
- SRS-15 (63-65 HRC)
- AUS-8 (57-58 HRC)
- AUS-8A (57-59 HRC) ayrıca "Molybdeen/Vanadium" çeliği
olarak bilinir, Alman üretimi kaliteli bıçaklarda kullanılır.
- Chromova 18 (56-58 HRC) (Global marka
bıçaklarda kullanılan özel yapım çeliktir.)
Diğer
Ülkelerin ürettiği çelik türleri
- Sandvik 19C27 (İsveç üretimi) (60-62
HRC), sertleştirme türlerine göre değişken sertlik.
- Sandvik 13C26 (İsveç üretimi)
- MC66 (Alman üretimi) (Bu çelik
aslında Japon ZDP-189 çeliğidir.)
- S30V (USA)
- CPM ™ 154 (USA)
Aşağıda birçok
çelik türünün özellikleri bulunmaktadır:
Cerrahi (medikal) Çelik. Ayrıca paslanmaz medikal çelik olarakta bilinir.
Aslında bu çelikten yapılmış bir bıçak gördüğünüzde hemen oradan uzaklaşmanızı
tavsiye ederim. Çünkü resmi olarak böyle isimlendirilmiş bir çelik yoktur,
yumuşak bir çeliktir ve paslanmazdır, 17-4, 17-4 PH ve 455 paslanmaz çelik
türündendir ve 316L yada titanyum 6AL4V (resmi olarak çelik bile değildir)
benzeridir. Bu türün hiçbiri bıçak yapımına uygun da değildir. Medikal çelik
denmesinin sebebi bir satış tekniğidir ve çin üretimi ucuz ve kalitesiz
bıçakların üretiminde kullanılır, satın almanızı tavsiye etmeyiz zaten birkaç
kullanımdan sonra kendiniz çöpe atarsınız.
420 Serisi. Oldukça aşınmaya müsait bir çelik fakat
paslanmaya karşı da oldukça dayanıklıdır. Su altı dalışlarında kullanılabilir
fakat mutfak için uygun değilir. Karbon karışımının oldukça düşük olmasıdan
dolayı (%0,3 - %0,5) mutfakta kolay körlenir. Birkaç TL lik bıçaklarda
kullanılan çelik türüdür.
440A/440B. Yine oldukça ucuz bıçaklarda kullanılan bir
çelik türüdür piyasada küçük marketlerde ucuza satılan bıçaklar bu çelikten yapılmaktadır.
Cutco marka bıçaklarda oldukça çok kullanılmaktadır. Fakat bu çelik türüde
gerçek bir mutfak bıçağı yapımı için uygun değildir.
440C. 20 yıl önce Avrupa'nın ünlü çelik türünden biri olan bu çelik artık
bugünün çelikleri ile karşılaştırılamaz kadar düşük özelliklere sahiptir. Fakat
bir çok bıçak üreticisi bu çeliği kullanmaktadır. Eğer gerçekten iyi bir
sertleştirme işlemine tabi tutulursa mutfak bıçakları için uygun bir çelik
durumuna gelmektedir. Fakat sertleştirme işleminde oldukça iyi ısıtma işlemine
tabi tutulmalıdır yoksa mutfak bıçağı yapımı için uygun olmamaktadır. Genel
olarak paslanmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı bir çeliktir.
12C27. İsveç Sandvik firması tarafından üretilen bir çelik türüdür. Geçmiş
yıllarda oldukça popüler olarak bilinen bir çeliktir. Paslanmaya karşı oldukça
dayanıklıdır ve jilet üretiminde de kullanılmıştır. Oldukça keskin bir şekilde
bileylenebilir ve uzun süre keskin kalabilmektedir. Fakat bunun dışında günümüz
çelikleri yanında çok özellikli bir çelik değildir.
19C27. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir ve daha yüksek karbon
karışımına sahiptir, dövme ve sertleştirme yöntemleri ile 60-62 HRC ye kadar
yükseltilebilir. Kagemitsu bu çeliği 61-62 HRC ye kadar Suisin 60 HRC ye kadar
sertleştirmektedir. Oldukça keskin bileylenme özelliğine sahiptir ve uzun süre
keskin kalabilmektedir. Hem Avrupa hemde Japon bıçak üreticileri tarafından
kullanılmaktadır.
13C26. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir. Daha az oranda krom fakat biraz daha fazla karbon karışımına
sahiptir. Böhler-Uddeholm AEB-L çelik türü ile aynı özelliklerdedir.
1,4116. Bu çelik X50CrMoV15 çeliğinin DIN ismidir ve W-Nr ile de isimlendirilir.
154CM yada ATS-34. 154CM Amerikan çelik türüdür, fakat CPM154
çeliği ile karıştırılmamalıdır. ATS-34 aynı çeliğin Hitachi tarafından Japonya'da
üretilmiş halidir. Bu çelik oldukça yüksek kalitededir ve paslanmaya karşı
dayanıklıdır, pahalı bir çelik olduğu için seri üretim bıçak fabrikaları
tarafından pek tercih edilmez. Fakat bazı bıçak fabrikalarından özel ve az
miktarda üretilen bıçak serilerinde kullanılmaktadır. Zor bulunup alınan bir
çelik türü olduğu için bu çelikten üretilen bıçakların fiyatları 300 euro ve
üzeridir. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı bir çelik olmasına rağmen yüksek
sertleştirme yapıldığında kırılgan bir özelliğe sahip olabilmektedir. Mutfak
bıçağı üretimi için daha uygun fiyatta ve kalitede çelikler bulunduğu için çok
fazla kullanılmamaktadır.
AEB-L. İsveç'in paslanmaz çelik türüdür, oldukça saf ve ince katmanlardan oluşur
ve 13C26 Sandvik çeliği ile aynı özelliklere sahiptir, biraz daha az manganez
(Mn) madeni ve %0,01 extra kükürt karışımına sahiptir. Eğer iyi bir ısıtma
işlemine tabi tutulursa yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve keskin bir
şekilde bileylenebilir. Devin Thomas özel el yapımı bıçak üreticisi özellikle
bu çelik türünü kullanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar almaktadır. 61-62 HRC
sertlik derecesine kadar sertleştirilebilmektedir.
Aogami. Mutfak bıçakları için oldukça uygun çelik türüdür, çok yüksek sertlik
(60-65 HRC) ve yüksek derecede dayanıklılık özelliği sayesinde geleneksel Japon
çelik türleri içinde en çok aranan çelik türüdür. Aogami çelik türü paslanmaya
karşı oldukça hassastır bu yüzden her kullanımdan sonra mutlaka yıkanıp
kurulanmalıdır. Bu bakım her gün tekrarlanmalıdır. Aogami çeliğinin üç çeşidi
vardır.
Aogami super
Aogami #1
Aogami #2
Aogami super,
Aogami #1 a göre fazla
karbon, daha fazla volfram madeni ve krom madeni içermektedir. Ayrıca molibden
ve vanadyum içermesi sayesinde inanılmaz bir sertlik ve dayanıklılık derecesine
çıkabilmektedir bu özelliği ile ZDP-189 çelik türü ile birlikte mutfak bıçağı
çelik türleri içinde en iyilerdir. Kurosaki ve Masakage Koishi serisi Aogami
çeliği ile üretilen bıçaklara iyi birer örnektirler.
C (karbon)
|
Cr (krom)
|
W(volfram)
|
Mo
|
V
|
CO
|
||
Aogami Super
|
1.40 to 1.50
|
0.3 to 0.5
|
2.0 to 2.5
|
0.30 to 0.50
|
0.5
|
%
|
AUS-8A. (57-59 HRC) bu çelik türü molibden/vanadyum çeliği olarakta
bilinmektedir. Kaliteli Alman bıçak üreticileri tarafından kullanılmaktadır.
Kaliteli bir çelik, paslanmaya karşı dayanıklı ve fiyatı uygundur. Diğer çelik
türleri ile karşılaştırma yapabilmeniz için aşağıdaki tabloyu diğerleri ile
karşılaştırabilirsiniz.
C (karbon)
|
Cr (krom)
|
W
|
Mo
|
V
|
Co (kobalt)
|
||
AUS-8
|
0.70 to 0.80
|
13.0 to 14.50
|
0.10 to 0.30
|
0.10 to 0.26
|
%
|
Cowry-X. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş çelik türüdür. yüksek karbon ve
krom karışımına sahiptir %3 karbon ve %20 krom karışımı ile Cowry-X çeliği
oldukça yüksek sertlik oranına (65-67 HRC) çıkabilmektedir. Son derece pahalı
bir çelik türüdür. ZDP-189 ve MC-66 çelik türleri Cowry-X çeliğine çok
benzemektedir. Karbon ve krom karışımları aynı miktardadır. Daido firması
tarafından üretilen bu çeliğin tüm bileşenleri henüz açıklanmadığı için nasıl
yapıldığı bilinmemektedir. Yüksek dayanıklılık ve oldukça keskin bileylenme
özelliğine sahiptir. Bilenmesi en zor çelik türüdür fakat imkansız da değildir.
Dünyaca ünlü bıçak üreticisi Hattori' nin KD serisi mutfak bıçaklarında bu
çeliği kullanmaktadır.
CPM 154. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş bir çelik türüdür. 154CM
serisinin yeni neslidir. Tabiki daha da iyileştirilmiş bir çeliktir. Bileşimi
154CM serisinin benzeri olmakla birlikte bu türe biraz Vanadyum eklenmiştir. Bu
sayede yıpranmaya karşı güçlendirilmiş ve sertleştirme işlemi daha kolay hale
gelmiştir. Bıçak üreticilerinin işleri biraz daha kolaylaştırılmıştır. Bu
çelikten üretilen bıçakları kullananlar için bileylemesi biraz zordur fakat çok
keskin ve uzun süre keskin kalabilen bir çeliktir. Birkaç özel bıçak üreten
bıçak ustaları bu çelik türünü kullanmakta ve mutfak bıçağı üretmektedir. Phil
Wilson bunlardan biridir. Sertleştirme işlemleri kullanılarak 61 HRC ye kadar
sertleştirilebilmektedir.
CPM S90V (CPM420V). Eski ismi
420V olan bu çelik türü yüksek alaşımlı toz çeliğinden elde edilmektedir.
Oldukça yüksek yıpranmaya dayanıklı ve korozyona karşı oldukça dirençlidir.
Yüksek derecede vanadyum içermesi sayesinde işlenmesi zor bir çelik türüdür.
61HRC ye kadar yükselebilen sertlik derecesine sahiptir. Çoğunlukla Phil Wilson
bıçak üreticisi tarafından bu çelik türü kullanılmaktadır.
CPM S110V. Yine yüksek alaşımlı toz çeliğidir. Yüksek
yıpranmaya dayanıklılık ve korozyona karşı dirençli çelik türüdür. Niobyum
madeni eklenmesi bu çeliği eşsiz kılmaktadır. 61-63 HRC sertlik derecesine
kadar işlenebilmektedir. %3,5 niobyum eklenmesi sayesinde oldukça iyi
yıpranmazlığa sahiptir (Niobyum karbürleri Vanadyum karbürlerinden daha serttir).
Bu çelik türü fabrikadan çok düzgün boyutta çıkmadığı için bıçak üreticileri
tarafından pek tercih edilmemektedir.
CROMOVA 18. Yoshikin tarafından Global marka bıçak
üretiminde kullanılan çelik türüdür. CR krom manasında, Mo molibden ve VA
vanadyum manasındadır. Bileşimi tam olarak bilinmemektedir fakat %18 lik krom
karışımı olduğu anlaşılmaktadır. X50CrMoV15 çelik türü ile karşılaştırıldığında
biraz daha iyi bir türdür. Yıpranmaya ve paslanmaya karşı dayanıklıdır. 58HRC
ye sahip bir çeliktir. Japon çelik türlerine göre biraz daha yumuşak çeliktir.
Fakat Alman bıçak üreticileri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.
Gingami. #1 den #5 e kadar isimlendirilen çelik türüdür.
GIN-1 yada G1 çeliği olarakta bilinmektedir. Paslanmaya karşı dayanıklıdır.
VG-10 çeliği yerinede çokça kullanılmaktadır. Hitachi tarafından üretilen VG-10
çeliğinin bir benzeri durumundadır. Mutfak bıçaklarında genellikle GIN-3 çeşidi
ve çakı ve benzeri kesici aletlerde GIN-2 yada G2 çeşidi kullanılmaktadır.
Karbon karışımı biraz daha düşük çeliktir. ATS-34 türü çelikten biraz daha
fazla krom ve daha az molibden karışımına sahiptir. Bu çelik türünde nikel,
volfram ve vanadyum bulunmamaktadır. Kısaca kaliteli paslanmaz bir çelik
türüdür.
Karbon
|
Krom
|
Manganez
|
Molibden
|
Fosfor
|
Silikon
|
Kükürt
|
|
GIN-1
|
0.90%
|
15.50%
|
0.60%
|
0.30%
|
0.02%
|
0.37%
|
0.03%
|
MC66. Henckels takma adı ilede bilinen Japon Hitachi ZDP-189 PM çeliğidir. MC
Micro Carbide ve 66 ise Rockwell sertlik derecesini gösterir. Henckels bıçak
firmasının Twin Cermax ve Miyabi 7000MC serisi bıçaklarında kullanılan çelik
türüdür. Yine bu bıçaklar Japonya'da üretilmektedir. Alman yapımı yerine Japon
yapımı ifadesi kullanılması daha uygundur.
R2. SG-2 çeliğinin diğer adıdır.
SRS-15. Yine Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilmiş çelik türüdür. Mutfak
bıçağı için mükemmel bir çeliktir. Oldukça yüksek karbon, Volfram (Tungsten) ve
Vanadyum muhtevasıyla yüksek derecede yıpranmaya karşı dayanıklılığa sahiptir.
64-65HRC sertlik derecesine sorunsuz bir şekilde çıkabilir. Akifusa bu çelik
türü ile bıçak üreten birkaç firmadan biridir.
SG-2. Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilen çelik türüdür. Takefu çelik
firması tarafından üretilmektedir. R2 ismi ilede bilinmektedir. Mutfak bıçağı
üretimi için mükemmel bir çelik türüdür. Fallkniven bıçak firması bu çeliği
SGPS çeliği ismi ile kullanmaktadır. SG2 Super Gold manasındadır fakat çeliğin
içinde altın madeni yoktur. Kai Shun SG2 çelik türünü Elite serisinde
kullanmaktadır. Mükemmel bir çelik türüdür fakat SRS-15 çeliğinden biraz daha
düşük seviyededir. Fallkniven U2 serisi bıçakları bu çelik türü ile
üretilmiştir, kısa çakı üretimi için pek uygun bir çelik olmadığı genel bir kanıdır.
Pahalı bir çelik türüdür. Yüksek derecede sertliğe ulaşabilmektedir. Kai Shun
Elite serisi resmi olarak 64HRC olarak tanıtılmıştır.
SLD-Magic. Hitachi Metal tarafından üretilen çelik türüdür.
Yasuki Hagane YSS (Yasuki Speciality Steel) olarakta bilinir. SLD (SKD-11)
çeliğinin bir üst modelidir. Kırılmaya karşı hassas bir çeliktir. Tadafusa
marka bıçak üreticisinin S serisi bıçaklarında kullanılmaktadır. Aslında
oldukça kaliteli bir çelik türü olmasına rağmen, zor bulunması ve çok pahalı
olması sebebiyle çok kullanılmamaktadır.
SKD11. Japonların takım ve alet üretiminde kullandığı çelik türüdür. AISI D2, DC11
ve SLD çeliği ile aynı özelliklerdedir. Hitachi'nin SLD serisi özel üretim
çelik türünden biridir. Pas lekesi oluşumuna karşı dayanıklı fakat tamamen
paslanmaz değildir. Çok keskin bileylenebilir fakat kırılmalara karşı
hassastır. Bileyleme şekli diğer Japon çeliklerine göre biraz daha farklıdır.
Daha dar bileyleme açısı kullanılmamalıdır. Genellikle 22 ila 24 derece arası
bileyleme açısı kullanılmalıdır. Yoshikane marka bıçak üreticisi bu çeliği
kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır ve 64HRC ye kadar
sertleştirilebilmektedir. Bu çelik hakkında ki genel intiba olumludur.
S30V. CPM S30V mutfak bıçağı için özel üretilen birkaç çelik türünden biridir
(Shirogami ve Aogami diğer türler sayılabilir) Yapı olarak oldukça dayanıklı ve
yıpranmaz bir CPM3V çeliğidir. Bu çeliğe extra olarak Cr (krom) eklenmiştir.
Yüksek miktarda krom ve karbon eklendiği için oldukça dayanıklı fakat bir o kadar
da sertleştirilmesi zor bir çeliktir. 62 HRC ye kadar sertlik derecesine
çıkabilmektedir. Yıpranmaya karşı 154CM çeliğinden daha iyi performans
gösterir. 2000 yıllarının başlarında oldukça ünlenen bu çelik ısı işlemleri
kolay olmadığı için birkaç üretici dışında kullanılmamaktadır. Fabrika çıkışı
biraz yumuşak ve kolay kırılmaya sahip olduğu için sonradan bıçak üreticileri tarafından
kullanılmamaya başlamıştır. Phil Wilson bu çeliği kullanarak bıçak üreten birkaç
üreticiden biridir.
VG-10. Son derece iyi ve pas lekesine karşı dayanıklı çelik türüdür. V Gold 10,
VG-10 bazende V-Kin-10 (kin japonca altın demektir) olarakta bilinir. Yüksek
kalitede paslanmaz çeliktir ve Japonya'da üretilmektedir. VG-10 ilk olarak
Takefu Special Steel fabrikası tarafından üretilmiştir. Japon geleneksel mutfak
bıçakları için geliştirilmiş bir çelik türüdür fakat birçok bıçak üreticiside
bu çeliği kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır. Spyderco, Al-Mar ve Fallkniven
bunlardan bazılarıdır. Ünlü Çakı üreticisi firmalar ( Delica, Endura, Spyderco
nun Police serisi, Fallkniven A1 ve K2 serisi) içinde bu çeliğin başka
sürümleri üretilmiştir. VG-10 genel
olarak 60-62 HRC sertliğindedir. Sadece Fallkniven bıçakları 59HRC ye sahiptir.
VG-10 çeliği
kendine has karbon alaşımına sahiptir. Ayrıca diğer madenlerden krom, vanadyum,
molibden ve kobalt madenleride bu çeliğe
eklenmiştir. VG-10 çeliği özellikle super çelik olarak anılmaya başlanmıştır
sebebi ise oldukça sert ve uzun süre keskin kalması ve keskin kısmında kırılma
olmamasıdır. VG-10 dan çok daha sert çelikler vardır fakat bunlar istenilen dayanıklılığa
sahip değillerdir. VG-10 un sahip olduğu birçok extra maden bileşimi sayesinde çok
sert olmasının yanında dayanıklılığı ile öne çıkmaktadır. VG-10 çeliği aslında
154CM çeliğine benzemektedir fakat ondan daha iyi keskinlik, dayanıklılık ve
korozyona karşı dirençlik göstermektedir. Bu sayede senelerce kullanılabilecek
bıçak üretilebilmektedir. Bütün bu özellikleri sayesinde VG-10 kendisini ispatlamış bir çeliktir. Bunun yanında VG-10 en az bakım isteyen çelik türüdür yüksek
sertlik derecesine sahip olmasına rağmen çok keskin ve çok kolay bileylenebilir
(Chromova18 den daha iyi).
C (karbon)
|
Cr (krom)
|
W
|
Mo
|
V
|
CO (kobalt)
|
||
VG-10
|
0.95 to 1.05
|
14.5 to 15.5
|
0.9 to 1.2
|
0.1 to 0.3
|
1.30 to 1.50
|
%
|
X45CrMoV15. Almanya'da üretilen çelik türüdür. X50CrMoV15
çelik türü ile aynı tiptedir. %0,45 karbon içermektedir. Çok özel bir çelik
değildir, Ucuz bir çeliktir ve birkaç
batılı bıçak üreticisi tarafından kullanılmaktadır.
X50CrMoV15. Alman çelik türüdür. Yüksek derecede pas
lekesine karşı dirençlidir. Alaşımı %0,5 karbon ve geriye kalan %15 lik kısım
Cr (krom), Mo ve biraz Vanadyum içermektedir. Bu çelik türünde X karbon
manasında kullanılmıştır. Normalde C harfi kullanılmadır ayrıca %0,5 lik karbon
miktarıda yüksek bir miktar değildir. Bazı bıçak üreticileri bu çelik için
farklı bilgiler de vermektedir. 440C çelik türü ile karşılaştırıldığında düşük
miktarda karbon içermektedir. Bu sayede biraz daha dayanıklı ve korozyona karşı
daha dirençlidir. Fakat keskinlik olarak
biraz düşük performanslıdır. Daha sık bileyleme gerektirmektedir. Bu özelliği yüzünden mutfak bıçağı üretimi
için çok da uygun değildir. Enteresan olan Wusthof, Victorinox ve benzeri
yüksek kalitede ki bıçaklar bu çelikten üretilmektedir.
X55CrMoV15. Bu çelik türü 1,4116 çeliğinin başka bir
çeşididir. Aşağı yukarıda aynı özelliklere sahiptirler. Sadece karbon miktarı
biraz daha fazladır (%0,55). Messermeister bıçak üreticisi tarafından
kullanılmaktadır.
ZDP-189. Hitachi tarafından üretilen yeni nesil ve modern Japon PM teknolojisine
sahip çelik türüdür. İnanılmaz karbon ve krom miktarına sahiptir, ayrıca
molibden, vanadyum, volfram, manganez ve silikon içermektedir. Oldukça yüksek
serlik derecesine sahiptir, birkaç bıçak üreticisi 65-67 HRC ye kadar bu çeliği
sertleştirmektedir. Çok pahalı bir çeliktir. Cowry-X ve MC-66 bu çelik türüne
oldukça benzemektedir. Bu çelik türleri aynı miktarda karbon ve krom miktarına
sahiptir. Henckel firmasının temsilcisi
MC66 çeliğinin ZDP-189 ile birebir aynı olduğunu bildirmiştir. ZDP-189
un alaşımı tam olarak bildirilmemiştir. Oldukça keskin bileylenebilen ve
dayanıklı bir çelik türüdür. Bileylenmesi oldukça zordur. Aşırı derecede sert
olması sebebiyle keskin ağızı kırılmalara karşı hassastır. Kagemitsu bıçak
üreticisinin ZDP serisi bıçakları fiyat açısından en uygunlarıdır.
420 serisini anlatırken krom karısımının dusuk olmasından dolayı demissiniz (tercume hatası diyelim) aslında KArbon olacaktı..
YanıtlaSilref link http://zknives.com/knives/kitchen/misc/articles/kkchoser/kksteelp2.shtml
Dikkatiniz için teşekkür ederim. Gerekli düzeltmeyi yaptım.
SilÇok güzel bir yazı teşekkür ederim. Peki tuzlusuda kullanılmak üzere bir paslanmaz metal olmadığını söyleyen bıçak imalatçısı bir arkadaşım var siz ne düşünüyorsunuz ?tuzlu suya dayanıklı bir metal var mı dır?
YanıtlaSiltuzlu suya dayanıklı metal yoktur az dayanan çok dayanan metal vardır eğer su da paslanazlık ve korozyon direnci istiyorsanız nitrokarbürizasyon uygulanmış bıçak bulmalısınız ya da lıp kendiniz yaptırmalısınız bu işlem tuzlu suda kalan bıçakları korur ve daha uzun ömürlü yapar
Silçelik hakkında herşeyi deger ve 0ranları ile tek tek yazmış açıklamışsınız heyecan ve saygıyla okudum teşekkür ederim.. vg 10 - s30v çeliklerini türkiyede güvenilir şekilde nerde bulabiliz diye sorsam saygısızlık etmiş olurmuyum
YanıtlaSilçelik hakkında herşeyi deger ve 0ranları ile tek tek yazmış açıklamışsınız heyecan ve saygıyla okudum teşekkür ederim.. vg 10 - s30v çeliklerini türkiyede güvenilir şekilde nerde bulabiliz diye sorsam saygısızlık etmiş olurmuyum
YanıtlaSilZafer bey teşekkür ederim. Yurtdışında yaşadığım için VG10 çeliğini Türkiyede nerede bulabilirsiniz bilemiyorum.
Silİlgilenenler için harika bir araştırma, muazzam bir kaynak çok değerli bilgiler. Ellerinize, kollarını sağlık sağlık . Sonsuz teşekkürler, saygı ve hürmetlerimle
YanıtlaSilİlgilenenler için harika bir araştırma, muazzam bir kaynak çok değerli bilgiler. Ellerinize, kollarını sağlık sağlık . Sonsuz teşekkürler, saygı ve hürmetlerimle
YanıtlaSilN690 hakkında görüşler nelerdir?
YanıtlaSilN690 Avusturya da üretilen bir çelik türü, 440C çeliğine çok benziyor, daha çok çakı, sağlık sektörü, doğa sporlarında kullanılan takımlar, sanayi ürünleri üretiminde kullanılan bir çelik.
SilHocam selamlar damascus hakkındaki engin bilgilerinizi öğrenebilirmiyiz
SilMerhaba. AUS-8 ss celigi ile ilgili ne düşünüyorsunuz. KA-BAR marka cakida kullanılmış. Almayı düşünüyorum 75 tl ile 150 tl arası fiyatı var
YanıtlaSil440 serisi çeliğe benzer bir çelik türü, Vanadium içermesi sayesinden biraz daha sertleştirilebilen bir çelik, çok kolay
Silbileylenebilmesinin yanında biraz daha çabuk körlenebiliyor, günlük kullanılırsa haftada bir kez bileylenmesi gerekebiliyor
SOG bıçak firması çoğunlukla bu çelik türünü kullanıyor, KABAR bıçak firmasıda birçok serisinde bu çelik türünü kullanıyor.
Aslında bu çelik türü piyasada ortalama ve biraz daha iyi kalite bıçaklarda kullanılıyor, fakat çok yüksek kalitede bir bıçak
beklememeniz lazım, hem fiyatı hem performansı tam olarak orta sınıf ürünler için bir bıçak, Piyasada birçok üreticinin
kullandığı bir çelik türü.
Merhaba. AUS-8 ss celigi ile ilgili ne düşünüyorsunuz. KA-BAR marka cakida kullanılmış. Almayı düşünüyorum 75 tl ile 150 tl arası fiyatı var
YanıtlaSilYukarıda verdiğim cevaptan biraz bilgi edinebilirsiniz. Ortalama bir ürün olduğu için tavsiye edebilirim, ne çok pahalı, ne de çok ucuz bir ürün, önemli olan çakıya iyi bakmanız....
SilAUS 8A SS çeliğinden bir bıçağım var paslandı ne yapmalıyım
YanıtlaSilBıçakta oluşan paslanma için yapabileceğiniz en kolay şey çelik parlatıcısı kullanarak bıçağı temizlemeniz ve cilalamanız, fakat çok sert bir şey kullanmamızı öneririm, özellikle bulaşık teli tarzı şeyler kullanmayın. Bıçaklarınızı asla bulaşık makinasında yıkamayın bıçağın birinci düşmanı bulaşık makinaları, ve bıçağınızı sadece kesim yapmak için kullanın asla buzlu yiyecekleri kesme yada saplama yapmayın.
Silgastronomi öğrencisiyim, mutfakta çok vakit geçiriyorum. X50CrMoV15 çeliğinden yapılmış bu bıçak : http://www.amazon.com/dp/B019GATCN0 nasıldır ? titanyum kaplama ne gibi avantajlar sağlar ?
YanıtlaSilEren bey, gecikme için kurusa bakmayın yoğun bir ay geçirdim. Bıçağın linkinden bakıp inceledim, standard seviye sertliğe sahip bir bıçak, Titanyum kaplı olması tabiki fayda sağlayacaktır, fakat uzun süre kullandıktan sonra tam olarak avantaj yada dezavantajları ortaya çıkacaktır. Aynı özelliğe sahip fakat titanyum kaplamasız bir bıçağım var ve oldukça memnunum. İyi çalışmalar dileklerimle
Silcevabınız için sağolun, o bıçaktan vazgeçip vg-10 çeliğine sahip bir bıçak siparişi verdim. bu çeliğe sahip bir bıçak nasıl bilenebilir.- http://www.bim.com.tr/Uploads/aktuel-urunler/146_buyuk_330x280_BILEYICI%20500X355.png - bu tür bileme aparatlarını önerir misiniz? saygılar
SilEren Bey, Yeni bıçağınız hayırlı olsun, resimde ki ürüne baktım, ben bu tür bileyleme ürünlerini kullanmıyorum ve tavsiyede etmem, çünkü bıçağınızın keskin ağzını zamanla bozabilir. Sulu bileme taşları kullanmanızı tavsiye ederim, ve mümkünse seramik masat kullanın, tavsiyem ikea da satılan seramik masatı satın alabilirsiniz. Selamlar....
SilSinan Bey, Kasaplar için Türkiye'de üretilen bıçaklar oldukça çok, fakat Türkiyemizde son yıllarda yeni nesil bıçak sertleştirme işlemleri uygulanmaya başladı, fakat ben henüz 58-59 HRC den daha yüksek sertlikte bıçakların üretilip üretilmediğini bilemiyorum. Yukarıda ki yazımızda çelik türlerini okumuşsunuzdur kasap bıçaklarının en az 60 HRC ve üzeri olması daha iyi olabilir, çünkü senelerce kullanıp bileylemek bıçakları oldukça çabuk deforme olmasına sebep oluyor.
YanıtlaSilSelamlar
Merhaba sabırla çalışmalarınızı okudum. Tebrik ederim. Günlük yaşamda kullanabileceğim, meyve ufak çaplı dal Budak kesebileceğim 100-200 TL arası bir çakı arıyorum önerebileceğiniz marka var mıdır ?
YanıtlaSilFatih bey, size bir markadan çok çakının özelliklerinden biri olan sertlik derecesi önerebilirim, en az 58 HRC sertliğinde ki bir çakı sizin birçok işinizi görecektir, fakat bileme için seramik bir masat (ikea da satılan olabilir) kullanmanızı tavsiye ederim. Selamlar
Sililker bey yeni bir bıçak atölyesi açmak istiyorum. ama nedense kafam karışmakta. benim amacım gerçekten kaliteli bir bıçak yapmak. sizden isteğim bana türk piyasasında bula bileceğim önerebileceğiniz malzemeler varmı.cevabınızı en kısa sürede bekliyorum.teşekkürler
YanıtlaSilSelamlar, İki çeşit atölye kurabilirsiniz, birinci atölye çeliği ısıtıp dövme çelik yapabileceğiniz tür, fakat bu tip atölye biraz pahalı ve sorunlu olabilir. Birde ikinci tip atölye yapabilirsiniz, bu bence daha kolay, yapmanız gereken kaliteli aletlerden oluşan bir tamirhane tarzı atölye hazırlamak, hazır dövülmüş çelik satın alıp sadece o kalıp halinde ki çeliği işleyip kaliteli bıçaklar yapabilirsiniz. Türkiye'de Bursa'da Pirge bıçak fabrikası 57-58 HRC arası çelik bıçaklar üretiyor oradan hazır çeliklerden belki isteyebilir ve kendi bıçaklarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bıçak sapı yaparken de yine bıçak sapı yapımında kullanılan özel tahta yada benzeri alaşımdan ürünler alabilirsiniz. Google dan knife lemmet ve knife handle block olarak ararsanız birçok websiteleri bulabilirsiniz. Selamlar
SilMüjdat bey, Bu çakının 440c olup olmadığı bile belli değil, son derece ucuz ve taklit bir çakı, koleksiyonda bulunsun derseniz tabiki alabilirsiniz, fakat bu çakı ile ince kağıt kesmekten başka bir işe yaramaz, zaten dizayn olarakta Alman malı 700 euro luk scorpiodesign.de firmasının ürününün de taklidi. Selamlar ve iyi çalışmalar
YanıtlaSilMerhaba İlker BeY. Türkçe'de bu kadar yetkin bir içeriğe ulaşabileceğimi düşünmemiştim. Öncelikle emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Doğa gezisi ve camp sırasında kullanabilmek adına ekipman satın almaya başladım ama en önemli konu bıçak olunca seçmek için yeterli bilgi edinmek bilgi kirliliği içinde gittikçe güçleşti. Bütçem en fazla 600 dolar ve bu fiyata alabileceğim en iyi ekipmanı seçmekte yardım edebilirseniz sevinirim. Zira ser olunca kırılıyor ama yumuşayınca köreliyor :) gibi mantıklı açıklamalar içinde seçim iyice zorlaştı. Odun kesmek yada balık temizlemek için aynı anda kullanmak zorunda olduğumdan çok keskin zor körleşen ve oldukça güçlü kolay kolay kırılıp bükülmeyen bir bıçağa ihtiyacım var. 100 Dolarlık bir bıçak içinde youtube testleri gayet başarılı diyor 500 dolarlık bıçak aynı mecrada başarısız gösteriliyor. Nihayetinde marka/model ya da alaşım tavsiyenize muhtacım. Şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilAbdullah Bey,
SilEğer bir miktar yardımcı olabilirsem tabiki çok sevinirim. Size tavsiyem VG-10 çeliği ile hazırlanmış bir bıçak kullanmanızdır. Hem oldukça sert hem de kolay kırılmayacak bir bıçak türüdür. Direk bir marka önermek istemiyorum, çünkü aynı çeliği kullanıp çok daha pahalı marka ve modellerde var. Ayrıca best survival knife şekli ile arama yapmanızı öneririm size uygun bir bıçak kesin çıkacaktır karşınıza.
İYİ GÜNLER;
YanıtlaSilsizce iyi bir bushcraft bıçağının çeliği ve sertlik derecesi nasıl olmalıdır?
İYİ GÜNLER;
YanıtlaSilsizce iyi bir bushcraft bıçağının çeliği ve sertlik derecesi nasıl olmalıdır?
Yiğit bey iyi günler,
SilBushcraft bıçakları bir çok marka tarafından üretiliyor, 14cm uzunluğu geçmeyecek şekilde carbon steel çeliklerinden üretilen yada VG-10 paslanmaz çelikden üretilen tavsiyem en az 60 HRC olacak bir bıçak olmalı, ayrıca kalın ve biraz da ağır olmalı yaklaşık olarak 350-450gr arası bıçak bence idealdir.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilUlkemizde helezon yayi,kamyon makasi,testere celigi ve rulman gibi metallerden dovulme suretiyle elde edilen celikler hakkinda fikriniz nedir,ayrica hangisini tercih etmeliyim uzun omurlu gunluk kullanim icin. Tesekkurler
YanıtlaSilSelamlar
SilO tür bıçaklardan gördüm ince işçilikleri çok iyi değildi o yüzden göze de hitap etmiyor, Yıllar önce ekonomik sebeplerle butip araç parçalarından yapılan bıçaklar kullanılıyordu fakat sertlik derecesi ve paslanmaya karşı dayanıklılık seviyelerini tam olarak bilemiyorum, günümüz Türkiye'sinde artık butür bıçak kullanmaya gerek yok. Fakat siz hobi olarak bu tür çeliklerden kendi atölyenizde bıçak yapmak isterseniz ona birşey diyemem hatta denemenizi tavsiye ederim. Selamlar
İlker bey çelik hakkında önemli bilgilere sahip olduğunuzu görüyorum ve biz bıçak severlere ışık tutuyorsunuz bende kendimce çakı kolleksiyonu yapıyorum spayderco clipit cold steel edge tanto çeşitli victorinox leatherman buck solingen fox knıfe vs çakılarım var ve daha da büyütmek istiyorum sizce çakı için g2 mi yoksa aus8 mi veya başka tavsiyelerinizde olabilir ileride oğluma hatıra bırakmak istiyorum birde kanas kasaturasının çeliği nedir bilginiz varmı saygılar
YanıtlaSilAli bey,
SilBir koleksiyoncu icin celigin cesidi bir yere kadar onemli, en dusuk kaliteden en yuksek kaliteye kadar cesit toplayip koleksiyonunuza ekleyebilirsiniz, bende cocuklarim icin her turlu bicak ve caki biriktiriyorum. Kanas kasaturasi hakkinda bilgim yok eger bir uretici firmasi varsa oradan bakilabilir. Selamlar
Merhaba İlker bey,
YanıtlaSilEvime bir japon bıçağı almak istiyorum fakat güvenilir gerçek bir bıçak alabileceğim yer söyleme şansınız varmı. ben bir tane buldum ama 850tl para verip 50tl lik bir bıçak çeliği almış olmamak için güvenemiyorum sizin yorumunuz ne olur. benim bulduğum site http://www.avistanbul.com.tr/asp/product/72148/Kanetsune-KC-103-Damascus-Santoku-Sef-Bicagi-180mm
yorumunuz için teşekkür ederim
Tuncay GÜVEN
Tuncay bey
YanıtlaSilHakiki japon bicaklari icin barber cutlery firmasina bakabilirsiniz istanbul'da. Ayrica kai shun marka japon bicaklari icin sile bicak firmasiba bakabilirsiniz. Selamlar.
Merhaba İlker bey,
YanıtlaSilSpyderco marka çakı almak istiyorum ama Zdp-189 mu yoksa s110v çeliği mi alayım karar veremedim bu iki çeliğin sertlik dereceleri dışında farkları nelerdir ?
Onur bey
YanıtlaSilTabiki hic dusunmeden ZDP-189 derim ben, piyasadaki en sert celik turudur ve koleksiyonuma bile eklemek istiyorum bu seriden yapilmis bir bicagi.... selamlar
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim bilgi gerektiren konulardır. Öncelikle Türkiye'de üretilen hiç bir bıçağın 58HRC seviyelerine geldiğine pek inanamıyorum çünkü kullanılan çelikler T5 T7 ve 4116 60HRC seviyelerine çıkabileceklerini sanmıyorum
YanıtlaSilKasap bıçağının söylemiş olduğunuz 60HRC sertlik ise her ne kadar doğru olsada yine Türkiye için kasaplarımız için kullanımı imkansız bir sertlik olur çünkü o sertlikte bir bıçağa o kalitede bir masat lazım olur ama o kültür henüz bizde yok maalese
İlker bey, emeğinize ve paylaşımınıza sağlık, çok teşekkür ederim bizleri aydınlattığınız için. Yerli üretimlerde, markalaşmaya/profesyonelliğe en yakın marka, yanlışsam düzeltin, Bora bıçakları. yurt dışındaki marka adlarıyla tanıdığımız emsallerine en çok yaklaşabilen, marka adıyla öne çıkan firma benim gözümde.
YanıtlaSilYukarıda belirttiklerinizden sonra, merak ettim hemen baktım bir daha girip sayfalarına. Gururla 440-C çelikten bahsediyorlar ve 58-60 HRC sertlikten bahsediyorlar.
Günümüzün amatör çeliği demişsiniz, ama iyi işlemden geçerse ancak mutfaklarda... ? yorumunuzu merak ediyorum açıkçası.
Semih bey, bende size teşekkür ederim ilginiz için, Bora bıçaklarını bende inceledim, gerçekten gurur verici çalışmaları var, 440-C çeliği kötü bir çelik değil sadece yeni çıkan çelik türleri ile karşılaştırılamaz demek istiyorum, artık uzay teknolojilerinin bulunduğu bir çağdayız ve teknoloji çok hızlı ilerliyor, ben böyle bir karşılaştırma yapıyorum ki zaten diğer uzman arkadaşlarda böyle bir karşılaştırma yapıyorlar. Belki bundan 20 yıl sonra da bugünün çelikleri daha düşük seviyede kalacaklar. Selamlar ve iyi çalışmalar dileklerimle
SilMerhaba İlker Bey;
YanıtlaSilbenchmade bushcrafter 162
http://www.kutupayisi.com/Benchmade-Bushcrafter-162,PR-13578779.html
bu bıçak hakkındaki fikirlerinizi alabilir miyim?
Saygılar.
Yıldöner bey, oldukça başarılı bir bıçak, fakat bıçaktan çok beni çeliği etkiledi, Amerikan yapımı yeni nesil bir çelik ve birçok bıçak üreticisinin katkı ve deneyim aktarımlarıyla üretilmiş, açıkçası çok beğendim, tanıtım videosunda 200 doların biraz altında diyordu fakat Türkiye fiyatı bana biraz pahalı geldi. Eğer almayı düşünürseniz mutlaka bileme içinde kaliteli birşeyler bakın özellikle sulu bileme taşları yada üretici firmanın tavsiyesi. Selamlar ve iyi çalışmalar
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilTekrar Merhaba ilker bey outdoor bıçak yapmak için 300x60x6mm boyutlarında Cpm 3v çeliği aldım birde şef bıçağı yapmak istiyorum aklımda iki tane çelik var biri Cpm 420v (s90v) sertlik 62-64 hrc diğeri Cpm Rex 121 sertlik 74 hrc kadar çıkabiliyormuş hangisini tavsiye edersiniz. Bu arada Maxamet diye yeni bir çelik çıkmış bilginiz var mıdır acaba ? cevabınızı heyecanla bekliyorum herkese olan ilginiz için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilOnur bey tekrar selamlar, Birçok sorunuz var hangisinden başlayalım? şimdi bu çelikler birbirinden kaliteli yeni nesil çelikler ve işlemesi oldukça zor gözüküyor, öncelikle bu çelikleri işlemek için atölyeniz hazırmı? Sertleştirme için yüksek ısı işlemleri gerekiyor. Eğer çelikler tamamen sertleştirilmiş ise o kısmı geçebiliriz, bu sefer diğer takımlarınız hazır mı? Diğer sorularınız olan cpm 420v mi yoksa cpm rex 121 mi, cpm rex 121 de çok yeni nesil bir çelik türü internette bir bıçak delisi Farid Mule CPM Rex 121 isimli küçük bir bıçak yapmış baya başarılı gözüküyor, bu çelik özel bir çelik çünkü rex 121 yük hızda çalışan kesme makinaları için geliştirilmiş ısı ve yıpranmaya karşı, internette sizde ararsanız görebilirsiniz ve eğer atölyeniz hazır ise denemenizi tavsiye ederim ve deneyimlerinizi de mutlaka paylaşın. Maxamet çeliğide Amerika'da geliştirilmiş bir tür, S90V çeliğinin benzeri bir çelik, bıçak yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Maxamet HRC 67 ye kadar çıkabiliyor, fakat burada dikkat etmeniz gereken birşey var hrc 67 dayanıklılık birimi fakat sıcaklık sertliği hrc 70 e çıkıyor, ben genellikle toughness denilen dayanıklılık testinde çıkan hrc 67 yi kullanıyorum. Bu aynı şekilde cpm rex 121 içinde geçerli. Bıçakları bitirdiğinizde mutlaka bir blog yada sitede paylaşmanızı rica ederim.
Silİlker bey A dan Z ye her türlü malzeme ve imkan var ısıl işlemini çeliği satan firma yapıyor. Yapılışını ve çıkan sonucu videoya kaydedeceğim en kötü ihtimal aşama aşama resimlerini çekeceğim
SilTayvan üretimi bir bıçak aldım 440 çeliği dediler acaba a mı b mi c mi dir . Fiyatı 200 tl .bir de dal budakla uğraşabilir miyim bu bıçakla . Son olarak bilemesi nasıl olur
YanıtlaSilHasan bey, marka ve model vermediginiz icin bir yorum yapamayacagim. Selamlar
Sililker bey selamlar victorinox un fonksiyonel çakılarında kullandığı çelik ne acaba yani almaya değer mi?
YanıtlaSilSelamlar, bence deger, ucuz bir marka degil bu yuzden alip kullanabilirsiniz. Selamlar
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilçok kaliteli bir yazı olmuş emeğinize sağlık
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilmerhaba D2 -2379 Taşlanmış Çelik Lama bicak yapimi icin uygun mu
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilaydınlatıcı bilgileriniz için tüm bıçak severler adına teşekkür ederim ben s 390 çeliği hakkında bilgi almak istemiştim. cpm 3v ve s 90v çeliği ile karşılaştırmasını yapmanızı rica edeceğim saygılarımla
Merhaba İlker bey ben erkek kuaförü yum ve makas alacağım satış için gelen makasci 800 tl ye makas var ve üstünde Japon 440c yazıyor internet sitelerinde daha ucuza satılan makaslar kahso onlardada Japon 440c yazıyor gerçek olduğunu nasıl anlarız teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar, gercekten zor bir durum, ben bu gibi durumlarda ithalatci yada uretici firmadan direk almayi tavsiye ediyorum.
Silmerhabalar ilker bey bökerin 440a çeliği kullandığı bir çakı aldım ağır işlemlerde kullanmadım ama ağzı döndü 440a yumusak bir celikmidir sizce nasıl bir çelikdir tesekkürler
YanıtlaSilSelamlar, eğer yukarıdaki bilgiyi okurasanız 440a çeliğinin çok iyi bir çelik türü olmadığını görürsünüz tavsiyem daha kaliteli bıçaklar kullanmanız.
SilMerhaba. Damascus çelikten bahsetmemişsiniz. Damascus diğerlerine göre daha tercih edilebilir midir? Artısı eksisi hakkında ne düşünüyorsunuz. Teşekkürler
YanıtlaSilOnur bey, evet Damascus hakkında bir sey henüz yazmadım fakat kafamda yazmak için birşeyler var, geçenlerde çok enteresan bilgiler okudum ve onları paylaşmak çok istiyorum.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
Silmerhabalar ilker bey.ben bundan 7 ay önce Spyderco military çakı aldım s30v çeliğinden haliyle test ediyorum kağıt kesemez bir hal aldı.bileme yapmak istiyorum fakat internetten araştırdım gelişi güzel sıradan eğe ekipmanları ile eğelemek istemiyorum. sulu eğeleme taşlarının çok iyi iş çıkardığını duydum ve internetten F.Dick Combi Whetstone Sulu Bıçak Bileme Taşı aldım.bir tarafı 360 öbür tarafı 1000 grit bu eğe taşı çakımı eğelemede yeterlimidir acaba birde günlük Av,bağ, bağçe işlerinde kullanmak için Morakniv® Companion 125 Years Edition Av Bıçağı sipariş verdim bu bıçak nasıldır acaba işimi görürmü sorularım bu Teşekkürederim değerli bilgileriniz için..
YanıtlaSilSuat bey, s30v çeliği 2000 yılı başlarında popüler olan bir çelik aslında mutfak bıçakları için geliştirilmiş fakat ısıl işlemleri zor olduğu için 58-60 HRC den fazla sertleştirilmiyor o yuzden birçok firmada bu çeliği artık kullanmıyor. Fakat sizin aldığınız bileme taşını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Morakniv bıçağınız artık satılmıyor ve çok pahalı bir bıçak da degil İsveç üretimi bir bıçak ve isveç çeliği bu bıçağın çeliğide 58HRC gözüküyor. Çok yüksek bir performans bence beklemeyin ve zorlamayın derim. Selamlar ve iyi çalışmalar
YanıtlaSilav bıçaklarında geçen 1040 1060 1095 çelik terimleri nedir. neyi ifade eder.
YanıtlaSilIbrahim bey,
YanıtlaSil1040-1095 arasi rakamlar Carbon çeliği türleridir, çelikteki carbon karışım miktarını gösterir, 1040 da daha az iken 1095 de daha fazla carbon miktarı vardır, bıçağın çeşidine göre bu numaralar değişir, kılıçlarda genellikle 1050 serisi gözükürken 1040-1095 i bıçaklarda görüyoruz. 1095 de carbon fazla iken manganez daha düşük oluyor bu da paslanmazlık verirken biraz sertlikten kayıp oluyor. 1045 de de tam tersi. Yapacağınız işe göre bıçağınızın özelliklerine bakabilirsiniz ve karar verebilirsiniz. Selamlar
TEŞEKKÜRLER
Sililker bey, Merhabalar
YanıtlaSilPortekiz bıçakları hakkında bilgi verebilirmisiniz. Marka olarak IVO ve ICEL markalarını inceledim. Satan kişi sertliklerini bilmiyor.
Türkiye de çeliği dışardan getirip üretim yapmış, üzerinde krom vanadyum başkıyla yazmış ama sertlik derecelerini bilmiyor?? Fiyatları 150 tl. ve aşağı yukarı değişiyor. Victorinox şef bıçaklarını mı terçih edelim.? Yoksa portekizler iyimidir.Portekiz bıçaklarında gördüğüm ayna gibi pürüzsüz parlak bir yüzeyi ve muhteşem derecede keskinlik dikkatimi çekti. Bilginiz varsa sevinirim. Modelleri alamadım.
Selamlar
SilEğer çeliğin sertlik derecesi belli değil ise zaten cok araştırma yapmaya gerek kalmıyor. Teknik bilgileri belli olan markaları seçmenizi tavsiye ederim. Selamlar
ilker bey merhaba, harika bilgiler paylaşmışsınız çok teşekkür ederim.Av ve kamp için kullanmak üzere bir bıçak ihtiyacım var ancak hem sizden edindiğim bilgiler hemde diğer araştırmalarımda ulaşabileceğim en uygun 440C ve 4116 yağ çeliği olarak tanımlananları görebildim kesinlikle çok daha iyileride var ancak tabi ki baya pahalı,keskinliğiniuzun süre koruması,sağlamlığı ve paslanmazlığını da göz önüne alırsak sizce tercih hangisi olmalıdır veya başka bir öneriniz varmıdır. teşekkür ederim.
YanıtlaSilMesut bey, yaz dönemi olduğu için biraz gecikme oldu kusuruma bakmayı, ister av bıçağı ister diğer tür bıçaklar için Vg10 u çok beğeniyorum fakat biraz pahalı çelik türü olduğu için 440C çeliği bıçak da kullanabilirsiniz, selamlar
SilRica ederim,önemli olan değerli fikrinizi almış olmak. Çok teşekkür ederim.
Silhocam merhaba uzun süredir çelik çeşitlerini araştırıorum ve size sormak istediğim 2 soru var.
YanıtlaSil1. si zdp 189 ve cowry-x çeliği aynı özellikte fakat cowryx toz metalürjik bir çelik. sağlamlık (kırılma vs )olarak hangisini önerirsiniz.
2.si zdp 189 , cpm rex 121 ve böhler m390 çeliklerini çok beğendim ancak zdp 189 ağzı kırılmaya hassas ve korozyana daha az dayanıklı. m390 diğerlerine nazaran daha alt sınıfta gibi rx 121 hakkında çok bilgim yok . bushcraft bir bıçak yapımı için hem kırılmayan ağız dayanımı yüksek sert ve korozyana dayanıklı bir bıçak yapacak olsanız hangisini seçerdiniz. daha önceki sorularda vg-10 tavsiye etmişsiniz ancak bu çeliklere göre geride oldugu için onu es geçtim. şimdiden teşekkürler
Faruk bey yaz döneminde biraz uzak kaldım bloğumdan kusuruma bakmayın, 1. Sorunuz daki çelikler yapı olarak benziyorlar zdp-189 gerçekten çok başarılı bir çelik ve benim favorimdir.
Sil2. Sorunuza gelince; bu gerçekten iyi bir karşılaştırma gerektiren bir soru çünkü bir çok özelliği üzerinde toplayacak bir çelikten bahsediyoruz. Rex 121 yeni nesil bir çelik türü yüksek hız da çalışan makinalar için geliştirilmiş dolayısıyla sert ve çok dayanıklı bir çelik eğer bulabilirseniz bu çeliği kullanın derim.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilVerdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Dairesel testereden bıçak yapanı çok duyduk gördük. Bunlar 30MNB5 isimli çelikten üretiliyor. Bu malzemeden bıçak yapmak mümkündür diyebilir miyiz. Ne kadar kaliteli olur. Firma bize yağlı veya sulu tempering ve menevis imkanı sunabilir. Bıçakları lazerle istenilen ebatta kesme işini de yapıyor. Kısaca bu malzemeden bıçak olurmu olursa hangi tür bıçak olur ne kalitede olur. Teşekkürler...
YanıtlaSilSelamlar,
YanıtlaSilBu tip birçok çeşit çelik mevcut ve bıçak yapılıyor. Bu bahsettiğiniz çelik araba parçası ve diğer endüstri malzemelerinin üretiminde kullanılıyor gördüğüm kadarıyla 55 HRC ye kadar sertleştirilebiliyor, ki bu çok düşük bir sertlik oranı. Ben herzaman için bıçak üretimi için yapılmış çelik kullanmayı tavsiye ediyorum, çünkü her çeliğin kendine ait özelliği var ve bıçak için üretilenlerde özellikle bıçak için üretiliyor. Selamlar
Teşekkürler...
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil
YanıtlaSilönereceğiniz çelik türü var mı.Kaliteli bir survival ve bir tanede iyi kesim yapacak hassas işleri yapabileceğim av bıçağı almayı istiyorum vg-10 ats34 154cm cpm154 seçenklerinde bıçak buldum ama kararsızım
Gursel bey,
YanıtlaSilVg-10 benim icin favori celik turudur, ats34 de oldukca iyi bir celik. Bu ikisi Fiyat ve kalite yi birlikte sunan celik turleridir.
Selamlar
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilİlker bey çelik konusunda bayağı bilgilisiniz iyi bir çakı almayı düşünüyorum bana tavsiye edebileceğiniz en iyi çeliğe sahip çakı hangisidir, ama malumunuz Türkiye’de fiyatlar ikiye katlıyor nerden ve nasıl alebilirim şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilHocam merabalar d2 celigi hakkinda bilgi verirmisiniz
YanıtlaSilHocam merabalar d2 celigi hakkinda bilgi verirmisiniz
YanıtlaSilVeli bey,
YanıtlaSilBicak teknolojisini sevdiğim için biraz vakit ayırıyorum yoksa çok uzman sayılmam, Çin yapımı bıçaklarda iki problem var birincisi çelik kalitesi ikincisi işçilik bu konuda çok dedikodu duyuluyor, gerçi fiyat fena değil bence alıp koleksiyonunuza ekleyin derim bileme için mutlaka sulu bileme taşı kullanılmalı ve kesinlikle siz kendiniz bileyin. Selamlar
Merhaba,
YanıtlaSilÇelik Tipi : X50CrMoV15.
Sertlik : 57-58 HRC.
Muela SETTER-11.TH Maple Ağacı Saplı Bıçak
değeri 1600 tl gibi sizcede bu fiyat edermi kalitesi hakkında yorumunuzu rica ederim.
Salih Bey,
Sil57-58 HRC Kai Shun Black bıçakları var ve 50-60 euro civarı. Çelik tipi ise zaten 30 euro luk bıçaklarda bile görmüştüm.
Damascus hakkında yazınızı bende merakla bekliyorum.Mesela damascus çeşitleri varmı tek bir çeşit çelik türümüdür. Demir cevherini, bazı tekniklerle işleyip iyi çelikleri elde etmek mümkünken damascus çeliği için bu durum olabilir mi?
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilAyrıca Türkiye de rex-121 yada srs-15 gibi çelikleri tedarik edebileceğimiz yerler neden yok , varda ben mi bilmiyorum?
YanıtlaSilCüneyt bey, Türkiye de bu tip çelikleri kullanan çok az yer var diye düşünüyorum, onlarda zaten özel sipariş ile geliyordur. Bu çelikleri internetten bulup almaktan başka çaremiz yok. Diğer bir konu ise ekonomi, Bu tip çok yüksek kaliteli ürünlerin henüz Türkiye de alıcısı pek çıkmıyor, siz getirseniz kendiniz kullanırsınız ama başkasına satmanız çok zor. Bakın bir arkadaş Japon bıçakları getirdi zannediyorum şu anda artık yoklar. Çünkü kaliteli bir Japon bıçağı 200 - 300 euro dan başlıyor bu devirde kim alacak bu bıçakları?
Silhttp://resimag.com/p1/7bbd17c1da.jpeg. şöyle bir şey hazırladım,yanlışım varsa düzeltin.Bıçağı bıçak yapan ustasıdır ama içeriğindeki maddelere göre bi bilgi olabilir
YanıtlaSilCüneyt bey, çok güzel bir çalışma olmuş bunu saklayacağım :) Yalnız birde bunun Türkçesini yapıp yayınlamak güzel olabilir. Eğer vaktiniz varsa onuda yapın sizin isminiz ile birlikte bloğumuzda yayınlayalım.
Silİlker bey, değerli yazınız adına teşekkürler.
YanıtlaSilHalı sektöründe iplik kesen yılan dili şeklinde bıçak adına, üst seviye deneyiminize dayanarak ve bu kısıtlı bilgi ile, hangi malzemenin kullanılmasını önerirsiniz, teşekkürler.. (Mevcutta 2378 kullanılıyor ve alternatif arayışındayız)
Selamlar,
SilEndüstri sektörü için kullanılan çelik türleri var, 2018 yılı için bu tür çeliklere ulaşıp bıçak yapmak belki biraz zor olabilir ama teorik olarak yüksek sertlik derecesine sahip çelik kullanarak bıçak yapmanızı öneririm fakat bıçağı yaparken o çeliğe uygun işlemlerden geçirerek yapılmalı. Bu hususa dikkat edin. Türkiye'de ki bir çok bıçak markasına baktım bu yaz tatilinde, fakat hemen hemen hiç biri sertlik derecesi ve çelik hakkında bilgi vermiyor, tek gördüğüm Fransız çeliği tabiri, tabiki bu da yeterli bir bilgi değil. Artık internet üzerinden kaliteli çelikler bulup sipariş verilebiliyor eğer imkanınız olursa biraz pahalı da olsa birtane sipariş verip bir bıçak ustasına birtane yaptırmayı deneyebilirsiniz. Eğer bana bir tane resim gönderirseniz bende Avrupa'da benzeri bıçaklar var mı diye araştırabilirim.
Merhaba İlker bey Türkiyede ürettiğim bileme aparatını sizle paylaşmak isterim. Ancak resim ekleyemedim.
YanıtlaSilAydın Bey,
YanıtlaSilTwitter hesabınız var ise oradan yayınlayın görmek isterim.
İlker bey video yukleyemiyorum buraya :(
Silİlker bey iyi günler bir konuda yardımınızı rica edeceğim. N690 çelikten bir çok bıçak yaptım, ben ve kullanan arkadaşlar gayet memnun kaldık fakat şu an piyasada bu çelik pek bulunmamakta bu çeliğin yerine N679 bulabiliyorum. internette yaptığım araştırmalarda bu iki çeliğin farkını pek anlayamadım.bushcraft tarzı yaklaşık 21 cm bıçaklar yapıyorum N679 çeliği N690 a muadil olarak kullanabilirmiyim konu hakkında bilginizi paylaşırsanız memnun olurum
YanıtlaSilMerhaba İlker bey,
YanıtlaSilSoğuk dövme preslerine kalıp üreten firmada çalışıyorum. Kullanılan çelik malzemelerin bazılarının tanımları var fakat bazılarıın yok. Aşağıda kullanılan çelik malzemeleri ve kullanılan tanımlarını yazdım. Tanımları olmayanları nasıl tanımlayabilirim (özellikler M42, S390 ve S590 malzemeleri)
Yardımcı olursanız sevinirim.
1,2344 Sıcak iş takım çeliği
1,2379 soğuk iş takım çeliği
1,2550 soğuk iş takım çeliği
1,3343 yüksek hız çeliği (HSS)
ASP23 Toz metal
ASP30 Toz Metal
ASP60 Tanımlanmamış
ASP2005 Tanımlanmamış
M42 Tanımlanmamış
S390 Tanımlanmamış
S590 Tanımlanmamış
Saygılarımla
H.Caner Uygut
Teşekkür
YanıtlaSilarkadaşlar merhaba
YanıtlaSilMS-W1200 KALİTELİ İTHAL 35,00 SAC VAR BUNUN KARŞILIĞINI BULAMADIM
KULLANIM ALANINI BİLEN VAR İSE YARDIMCI OLURMUSUNUZ.
Victorinox asi çakısı aldım.guzel kesiyor paslanıyor cabuk koreliyor.asi yaparken biraz zorladım ağzında küçük çentik oluştu.victorinox hangi çeliği kullanıyor.bana 4110 gibi geliyor. Hangi marka asi çakısı alayım.ck75 var memnun değilim iyi kesmiyor
YanıtlaSilVictorinox asi çakısı aldım.guzel kesiyor paslanmıyor ama cabuk koreliyor.asi yaparken biraz zorladım ağzında küçük çentik oluştu.victorinox hangi çeliği kullanıyor.bana 4110 gibi geliyor. Hangi marka asi çakısı alayım.ck75 var memnun değilim iyi kesmiyor
YanıtlaSilMerhabalar Türkiye'de kasap bogazlama kemik sıyırma ve yüzme bıçağı olarak gerçekten çelik kalitesiyle masat almasıyla falan tavsiye edeceğiniz marka model söyleyebilirmisiniz
YanıtlaSilMerhaba. Kai wasabi serisinde 56hrc kullanmaktadır, satıcı sitesinden değil de kai offical'dan bakmanızı öneririm. Zwilling'in FinII serisinde kullandığı N60 çelik hakkında bilgi verebilir misiniz? Arattığımda östenitik paslanmaz çelik olarak görüyor. Bildiğim kadarıyla östenitik çelikle bıçak yapımına uygun değil, sizin görüşünüz nedir bu konuda? Saygılarımla.
YanıtlaSilVanax, Elmax, m390 ve benxeri çelikler içinde bilgi verirseniz sevinirim
YanıtlaSilSelamlar
M390 çelik mi iyi herhangi bir titanyum çelik mi
YanıtlaSilMerhabalar ilker bey elimde bir adet marokniv Basic 546 Limited Edition ve 2 adet bahco 2444 serisi paslanmaz İsveç çeliği diye tabir edilen (12C27 ve 14C28N) bıçaklar var bunların çelik kalitesi ve aslında sizlere yazmama neden olan bu bıçaklar keskinliğini yitirdiğinde nasıl bir yöntem ile bileylemeliyim? Teşekkürler. Hoşçakalın
YanıtlaSil