26 Haziran 2016 Pazar

Belçika Coticule ve Belçika Mavi Bileme Taşları

Belçika Sulu Bileme taşı Coticule

Belçika'da çıkarılan bu eşsiz bileme taşı hakkında birazda olsa sizlere bilgi vermek istiyorum,




Belçika'nın Ardenen bölgesinde ki Volkanik dağların bulunduğu bölgeden çıkarılan bu özel taş, 480 milyon yılda oluşmuş açık sarı renkte ve volkanik kül ve kil çamuru ile oluşmuş son derece sert bir Grena (garnet, Süleyman taşıda deniyor) dır.

Çıkartılması ve işlenmesi olduça zor bir taş olduğu için yılda sadece bir kaç ay çıkartılıyor ve işlenip bileme taşı şekline getiriliyor. Her bir taş aslında kendi başına eşsiz bir taş.

Coticule Belçika Sulu bileme taşı %30 ila %42 arası Grena dan oluşuyor ve bu sayede oldukça iyi ve üstün bir bileme özelliğine sahip oluyor. Oldukça küçük parçacıklardan oluşan bu taş özellikle ustura bilemesinde mükemmel sonuç veriyor. Birkaç dakika içinde usturanızı bileyliyebiliyorsunuz.

Japon bileme taşları ile karşılaştırdığınızda 4000 - 8000 grit kum inceliğine sahip fakat tabiki bu taş doğadan çıkartıldığı için çıkan bütün taşlar birebir aynı olmuyor. Fakat bu bileme taşları ile oldukça iyi ve hızlı bileme yapılabiliyor.

Son derece sert bir taş olduğu için her türlü bıçak, çakı ve ustura bilemek mümkün ve özellikle ustura bilemede kullanıldığında diğer bileme taşlarının bileme sonunda bıçak üzerinde bıraktığı metal parçacıklar bu taşlarda oluşmuyor, bu sayede usturanın cildinizi tahriş etmesinin de önüne geçiyorsunuz. Traş sonunda cildiniz yumuşak kalıyor.

Belçikanın diğer bir taşı ise Belçika Mavi Sulu Bileme taşı,




Bu taş da aynı Coticule taşının çıkarıldığı yerden çıkıyor ve içinde bulunan demiroksit sayesinde mavimsi bir renge sahip. Bu taş da Coticule gibi işlenmesi ve hazırlanması oldukça zor. Değişik formlarda üretilen bu taş genel olarak bıçak, çakı, tarım ve diğer kesici aletlerin bilenmesinde kullanılıyor.

Japon bileme taşlarının aksine Belçika Coticule ve Belçika Mavisi su ile biraz ıslatıldıktan sonra hemen kullanılmaya başlanabiliyor. Birkaç dakika içinde de bileme işlemini tamamlayabiliyorsunuz.

Özellikle klasik ustura kullananlara tavsiye edebileceğim Coticule diğer bileme taşlarından çok daha fazla üstünlüklere sahip.

Avrupa'da bıçak ve benzeri ürünler satışı yapan websitelerinden bulup sipariş verebileceğiniz bu bileme taşlarının fiyatları da çok değişken, bıçağınızın büyüklüğüne göre orta büyüklükte ki bir taş için 50 ila 100 euro arası bir ödeme yapmanız gerekebiliyor. Fakat kibrit kutusu büyüklüğünde ki Coticule için tabiki 20 euro civari ödeme yapmanız yeterli....

Selamlar

13 yorum:

  1. Elinize saglik,Ilker bey!Celikle ilgili yaptiginiz arastirma mukkemmeldi.Bileme taslarinda da ayni beklenti icine girdim.Bir solukta okudum.Bahsettiginiz Belcika tasini nasil satin alabiliriz bu konuda bir bilginiz varsa paylasmaniz dilegiyle selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir aradan sonra Belcika taslarima kavustum .helsinki de bicak festivalinde satis temsilcisiyle tanistim bir adet sari ve bir adet mavi tas sparisi verdim simdi ulasti elime.Gercekten olaganustu.yanlarinda bileme sitandi ve heriki renkten kibrit kutusu buyuklugunde kucuk taslarda geldi.kucuk taslar buyuk taslari bilemeden sonra duzeltmek icin kullaniliyormus.Bu arada size söz verdigim bicaklari henuz bitirmedim.Belki gec olabilir ama mutlaka gönderecegim.Cunki suan Helsinki de calisiyorum.Takdir edersinizki apartman dairesinde gurultu cikaramiyorum.Sadece uygun bir calisma ortami bulursam hemen uretime gececegim nerdeyse butun materyaller hazir selam ve saygilarimla

      Sil
    2. Merhaba Okyay Bey,
      Bir yanlış anlama var sanırım; aldığınız bu taşlar sulu bileme için olan taşlar, büyük taş üzerine(taşın üzerinde kalacak şekilde) bir miktar su döküp yanında gelen küçük taşı büyük taşa sürterek bir miktar sulu çamur oluşturmalısınız. Bu oluşan sulu çamur, sizin bıçağınızı bilemenize yarayan şeydir. Bazı japon bileme taşı ile ilgili videolarda bu sulu çamur üzerine su döküp temiz taş üzerinde bileme yapıyorlar, bu tamamen yanlış.

      Sil
  2. Okyay bey
    Rica ederim, bu taslari knives and tool isimli firmanin websitelerinde gormustum ayrica bu tasin cikarildigi firmanin web sitesinden de siparis verebilirsiniz. Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler Ilker bey!Önerdiginiz websiteyi inceledim.Sanirim yakinda sparis verecegim.Bende sizin gibi yurtdisinda yasiyorum.Finlandiya`da ahcilik yapiyorum.Isten sonra artan zamanimi bicak yaparak degerlendirmeye basladim.Fin`li dostlarimin birkac geyik boynuzu hediye etmesiyle merak basladi.Geyik boynuzu disinda burda kivircik hus agaci, mukkemmel desenleriyle adeta ilham veriyor.Epey bir arastirmadan ve dogru sorgulamadan sonra Finlandiyada da istedigim malzemeleri tedarik edecek bir firma buldum.Simdilik kömurle bicaklari isliyorum.Elektrikli firin ureten firmalar burda yok sanirim.Bu arada icime sinecek mukkemmellikte bicaklar uretebilirsem size bir kacini hediye edecegim.Malzeme tedarik ettigim firma www.Brisa.Fi yararlanmak isteyen dostlara öneririm Saygilarimla

      Sil
  3. Okyay bey gercekten cok tesekkur ederim ve calismalarinizda basarilar dilerim, bicak modellerinizi gormeyi sabirsizlikla bekleyecegim. Iyi calismalar

    YanıtlaSil
  4. hocam bir sorum olacak bu yeni nesil metallerle üretilen sert bıçakları doğal bileme taşları ile bilemek zordur diye okumuştum bir yerde. daha çok karbon çelikleri için idealmiş. peki bu yeni nesil çelikler ne ile bilenir. hangi meteryaller ile bilenmez mesela seramik yumuşak mı kalır bu sert çelikler karşısında elmas mı gerekir en iyi sonucu ne ile alırız onu soracaktım hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faruk bey,
      Bıçak üreticileri mutlaka bileme için de taş yada masatlar çıkartıyor. Ben şahsen onları inceliyor ve ona göre alıyorum. Fakat çok sert taşlar olduğu gibi seramik masatta kullanıyorum ve şu an için oldukça başarılı. Benim elimde ki en sert bıçak EDEN KANSO AOGAMI 62-63 HRC sertliğinde. Şu an için sorunsuz bileme yapıyorum.

      Sil
  5. Merhaba sert çeliklerde (59 hrc üstü)elmas bileme taşlari cok guzel iş çıkartıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Evet kesinlikle elmas bileme taşları iyi iş çıkartıyor. Fakat günlük sürekli bileme yapıyorsanız tavsiye ederim.

      Sil
    2. Size Türk malı bu taşdan daha kaliteli taslar verebilirim

      Sil
  6. This way my friend Wesley Virgin's report starts with this SHOCKING AND CONTROVERSIAL video.

    Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "mind control" tactics that the CIA and others used to get whatever they want.

    These are the same methods tons of famous people (especially those who "became famous out of nothing") and top business people used to become rich and successful.

    You probably know that you utilize only 10% of your brain.

    Really, that's because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

    Maybe this expression has even occurred IN YOUR very own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain about seven years back, while riding an unregistered, garbage bucket of a car with a suspended license and with $3.20 on his debit card.

    "I'm absolutely fed up with living paycheck to paycheck! Why can't I become successful?"

    You've been a part of those those types of questions, am I right?

    Your success story is waiting to start. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    Watch Wesley Virgin's Video Now!

    YanıtlaSil