27 Aralık 2014 Cumartesi

Bıçak Üretiminde Kullanılan Çelik Türleri


Bıçak yapımında kullanılan çelik çeşitleri

Mutfak bıçağı alırken dikkat edeceğiniz tek şey bıçağın yapımında kullanılan çeliğin sertlik derecesi değildir. Çünkü sonderece sert bir çelik bıçak kolayca kırılabilmektedir. Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189. Şu anda bıçakların sertlik derecesini ölçmede kullanılan Rockwell Hardness C Scale metal yüzeyin belli bir yerine yapılan basınca karşı metalin gösterdiği dirençtir.

Sertlik ve Dayanıklılık

Rockwell stardartlarına göre sertlik belirli bir ölçeğe göre hesaplanmaktadır. Bu ölçekler A... ile V arasındadır. Her çeşit metal için bu harflerden biri ile başlayan rakamlar kullanılır. Örnek olarak C ölçeği genellikle sert çeliklerin ölçümünde kullanılır. Diğer çok kullanılan ölçekler R ve M dir. Ölçüm sırasında çıkan rakam ne kadar yüksek ise çelik okadar serttir. Yazılış şekli ise örnek olarak 61 HRC yani Hardness Rockwell C-scale dir.

Sertlik derecelerinde ki her iki derecelik artış aşağı yukarı yine iki kat daha uzun keskin kalmaya işaret etmektedir. Mesela 52 HRC ya sahip bir bıçak aşağı yukarı bir hafta keskin kalırken 62 HRC ye sahip bir bıçak 12 ay keskin kalabilmektedir.

Avrupa meşei bıçak markaları (Sabatier, Gude, Zwilling, Helkels&Wusthos, Messermeister) genellikle biraz daha yumuşak çelik çeşitleri kullanmaktadır, bunlar düşük karbon karışımlı fakat oldukça dayanıklı bıçaklardır ve 54 HRC ile 58 HRC arısında sertlik derecesine sahiptirler. Bu bıçaklar masat kullanılarak kolaylıkla bileylenebilirler eğer yoğun kullanılırlarsa günlük olarak masat kullanımı şarttır. Ucuz Çin malı bıçaklar ise (genellikle toplu set halinde satılır) 52 HRC sertliktedir ki diğer Japon ve Avrupa bıçakları ile karşılaştırıldığında oldukça düşük bir sertliğe sahip olduğu anlaşılacaktır. Tabiki çok daha sık bileylenmek zorundadır. Japonya'nın ünlü markası Global genellikle bıçak yapımında 58 HRC Cromova çeliği kullanmaktadır ve diğer Japon bıçak üreticilerinin bıçaklarından daha düşük bir sertlik derecesidir.

Avrupa meşeli bıçak üreticilerinden de bazıları yüksek kalitede ki bazı ürünlerini Japonya da ürettirmektedirler, bu bıçaklar 61 den 66 HRC ye kadar değişmektedir. Bu markalardan bazıları Cold Steel, Fallkniven ve Spyderco (Çakı üretimi yapar) gibi markalardır.

Son yıllardar bazı bıçak markaları ürünlerini Çin'de ürettirmektedirler. Japonya'dan kalitesi düşürülmüş VG-10 çeliği alarak daha ucuz işçilik ile üretilen bu bıçaklar oldukça ucuz fiyatlara bulunabilmektedir fakat hem işçilik kalitesi, hem bıçağın cilalama kalitesi ve saplarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin düşüklüğü sebebiyle çok iyi ürünler çıkmamaktadır. Ayrıca uzman olmayan işçilerin işçiliklerinin aynı olmaması sebebiyle ürünler aynı kalitede çıkmamaktadır. Çeliğin üretim sırasında dövülme işlemi, çeliğin sertleştirilmesi ve bileyleme sırasında sulu biley taşı yerine susuz taş ile bileylenmesi sebebiyle çeliğin sertlik derecesi düşmektedir. VG-10 çeliği genellikle 60-61 HRC ye sahip iken yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklar nedeniyle gerçek değerinin altına inmektedir.   

Teknik olarak Çelik Çeşitleri

Çeliği birçok çeşitte ve birleşime sahip şekilde bulabiliyorsunuz. Teknik olarak paslanmaz çelik tabiri doğru değildir. Eğer doğru bir şekilde kullanılmaz ise her çeşit çelik paslanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gerekilen çeliğin korozyona dayanıklı olmasıdır. Bazı çelikler diğerlerinden korozyona karşı daha dayanıklıdır. Bundan dolayı kullanılabilecek en doğru terim Lekelenmeye karşı dayanıklı (Stainless) ifadesidir. Prensip olarak Krom madeni paslanmaya karşı dayanıklılık verir, %11 yada daha fazla krom karışımı bıçak üzerinde leke oluşumuna karşı oldukça dayanıklıdır. Dolayısıyla paslanmaz çelik yerine paslanmaya dayanıklı ifadesi kullanmak daha doğru olacaktır. Çelik üreticileri herzaman sertlik ve dayanıklılık arasında en uygun dengeyi yakalamak için bir çok madeni kullanarak çelik üretmeye çalışmaktadır.

Diğer önemli bir konu ise dövme ve çeliği daha da sertleştirme yönteminin sertlik derecesini etkilemesidir. Dolayısıyla bıçak üreticilerinin kendilerine has çeliği sertleştirme  yöntemleri vardır. Örnek olarak Shirogami White Steel #1 geleneksel oldukça saf bir Japon çeliğidir çok aşırı dayanıklı değildir fakat sertleştirme yöntemleriyle inanılmaz sertlik derecesi artırılabilir ve sertlik derecesi 60 ile 65 HRC arasında değişebilir.

Birçok çelik fabrikası Japon mutfak bıçağı yapımı için çeşitli çelikler üretmektedir. VG-10 çeliği şuan için en popüler çeliktir. İsmini sıklıkla duyacağınız bir çelik tipidir.  Bu çeliği kullanan fabrikalar arasında;

Takefu Özel çelik (Japon)

  • VG-10 (60-61 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
  • VG-5 (60 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
  • VG-2 (59-60 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
  • VG-1 (59-60 HRC) - paslanmaya dayanıklı - (VG-10 ile aynı özellikte fakat  Vanadium ve Kobalt içermemektedir.)
  • V2 (58-61 HRC) - paslanır -
  • V1 (58-59 HRC) - paslanır -
  • SG-2 of R2 (62-63 HRC) - paslanmaya dayanıklı -

Hitachi Steel Ltd (Japon) (“Yasuki Hagane” YSS (Yasuki Speciality Steel))

Paslanan Çelik:

  • Aogami Super (63-65 HRC)
  • Aogami Blue #1 (Ao ko yada Ao ichi ko) (62-64 HRC)
  • Aogami Blue #2 (Ao ni ko) (61-63 HRC)
  • Shirogami White #1 (Shiro-Ko 1 yada Shiro ichi ko) (60-64 HRC)
  • Shirogami White #2 (Shiro-Ko 2 yada Shiro ni ko) (60-63 HRC)
  • Shirogami White #3 (58-62 HRC)
  • Kigami Yellow #1 (60-62 HRC)
  • Kigami Yellow #2 (60-62 HRC)
  • Kigami Yellow #3 (59-60 HRC)

Paslanmaya karşı dayanıklı:

  • ATS-34 (60-61 HRC)
  • ZDP-189 (64-67 HRC), 3% karbon ve 20% krom (Cowry X çeliği ile aynı)
  • SLD-Magic (60-62 HRC)
  • SLD of SKD11 (60-64 HRC)
  • Gingami #1 den #5 e kadar (GIN-1 veya  G1 adlandırılabiliyor) (58-61 HRC)

 
Genel olarak Shirogami çeliği oldukça keskin bileylenebilirken Aogami çeliği çok uzun süre keskin kalabilmektedir. Geleneksel Japon bıçaklarından olan Yanagiba ve Deba gibi bıçaklarda Shirogami White #1 tavsiye edilirken günlük genel kullanımlarda Aogami çeliğinden üretilen bıçaklar daya uygun olmaktadır. Aogami çeliği Shirogami çeliğinden biraz daha pahalı bir çeliktir, gerçi Aogami çeliği ile Shirogami çeliği benzer çeliklerdir sadece Aogami de krom ve volfram madeni ekstra olarak eklenmiştir. Aogami paslanmaya karşı oldukça hassastır ve her kullanımdan sonra mutlaka hemen yıkanmalı ve kurulanmalıdır kullanılmadığı zamanlarda mutlaka özel yağ ile yağlanarak saklanmalıdır. Ayrıca Aogami Super çeliği karbon da içermektedir ve yine Aogami #1 den daha fazla volfram ve krom, volibden ve vanadiyum içermektedir.  Bu özellikleri sayesinde inanılmaz bir sertlik ve dayanıklılığa sahip bir çelik durumuna gelmektedir. Bu özellikleriyle ZDP-189 çeliği ile aynı katagoriye girmekte ve mutfak bıçakları için kullanılan en iyi çelik durumundadır.

Kigami çeliği Aogami ve Shirogami den biraz daha ucuz bir çeliktir. Mutfak bıçakları üretiminde Kigami #2 çeliği oldukça başarılıdır ve yüksek derecede karbon içermektedir.

Hitachi Metal grup tarafından üretilen çeliklerde renk isimleri kullanılmaktadır (white, blue, yellow). Bu renk isimlerinin çelik ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Sadece fabrika çıkışında bıçak fabrikalarına teslimi sırasında her bir çeşit için ayrı renkde teslim kağıdı kullanılmasındandır. Dolayısıyla blue paper steel ifadesi mavi kağıtlara sarılmış çelik manasındadır.

Daido Special steel

  • Daido 1K6 (57-58 HRC)  biraz daha ucuz bir çeliktir ve Kai Wasabi serisi bıçaklarda kullanılan çeliktir.
  • Cowry-X toz çelik (64-65 HRC) -3% karbon ve 20% krom, ZDP-189 ile aynı özellikte çeliktir.

JFE-steel corp.

  • SK-5 (57-65 HRC) Mutfak bıçaklarında kullanılanlar genellikle 60 HRC ye sahiptir.
  • S55C (58-61 HRC)

Diğer Japon çelik türleri

  • SRS-15 (63-65 HRC)
  • AUS-8 (57-58 HRC)
  • AUS-8A (57-59 HRC) ayrıca  "Molybdeen/Vanadium" çeliği olarak bilinir, Alman üretimi kaliteli bıçaklarda kullanılır.
  • Chromova 18 (56-58 HRC) (Global marka bıçaklarda kullanılan özel yapım çeliktir.)

Diğer Ülkelerin ürettiği çelik türleri

  • Sandvik 19C27 (İsveç üretimi) (60-62 HRC), sertleştirme türlerine göre değişken sertlik.
  • Sandvik 13C26 (İsveç üretimi)
  • MC66 (Alman üretimi) (Bu çelik aslında Japon ZDP-189 çeliğidir.)
  • S30V (USA)
  • CPM ™ 154 (USA)
 

Aşağıda birçok çelik türünün özellikleri bulunmaktadır:

Cerrahi (medikal) Çelik. Ayrıca paslanmaz medikal çelik olarakta bilinir. Aslında bu çelikten yapılmış bir bıçak gördüğünüzde hemen oradan uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Çünkü resmi olarak böyle isimlendirilmiş bir çelik yoktur, yumuşak bir çeliktir ve paslanmazdır, 17-4, 17-4 PH ve 455 paslanmaz çelik türündendir ve 316L yada titanyum 6AL4V (resmi olarak çelik bile değildir) benzeridir. Bu türün hiçbiri bıçak yapımına uygun da değildir. Medikal çelik denmesinin sebebi bir satış tekniğidir ve çin üretimi ucuz ve kalitesiz bıçakların üretiminde kullanılır, satın almanızı tavsiye etmeyiz zaten birkaç kullanımdan sonra kendiniz çöpe atarsınız.

420 Serisi. Oldukça aşınmaya müsaid bir çelik fakat paslanmaya karşı da oldukça dayanıklıdır. Su altı dalışlarında kullanılabilir fakat mutfak için uygun değilir. Karbon karışımının oldukça düşük olmasıdan dolayı (%0,3 - %0,5) mutfakta kolay körlenir. Birkaç TL lik bıçaklarda kullanılan çelik türüdür.

440A/440B. Yine oldukça ucuz bıçaklarda kullanılan bir çelik türüdür piyasada küçük marketlerde ucuza satılan bıçaklar bu çelikten yapılmaktadır. Cutco marka bıçaklarda oldukça çok kullanılmaktadır. Fakat bu çelik türüde gerçek bir mutfak bıçağı yapımı için uygun değildir.

440C. 20 yıl önce Avrupa'nın ünlü çelik türünden biri olan bu çelik artık bugünün çelikleri ile karşılaştırılamaz kadar düşük özelliklere sahiptir. Fakat bir çok bıçak üreticisi bu çeliği kullanmaktadır. Eğer gerçekten iyi bir sertleştirme işlemine tabi tutulursa mutfak bıçakları için uygun bir çelik durumuna gelmektedir. Fakat sertleştirme işleminde oldukça iyi ısıtma işlemine tabi tutulmalıdır yoksa mutfak bıçağı yapımı için uygun olmamaktadır. Genel olarak paslanmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı bir çeliktir.

12C27. İsveç Sandvik firması tarafından üretilen bir çelik türüdür. Geçmiş yıllarda oldukça popüler olarak bilinen bir çeliktir. Paslanmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve jilet üretiminde de kullanılmıştır. Oldukça keskin bir şekilde bileylenebilir ve uzun süre keskin kalabilmektedir. Fakat bunun dışında günümüz çelikleri yanında çok özellikli bir çelik değildir.

19C27. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir ve daha yüksek karbon karışımına sahiptir, dövme ve sertleştirme yöntemleri ile 60-62 HRC ye kadar yükseltilebilir. Kagemitsu bu çeliği 61-62 HRC ye kadar Suisin 60 HRC ye kadar sertleştirmektedir. Oldukça keskin bileylenme özelliğine sahiptir ve uzun süre keskin kalabilmektedir. Hem Avrupa hemde Japon bıçak üreticileri tarafından kullanılmaktadır.

13C26. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir. Daha az oranda krom  fakat biraz daha fazla karbon karışımına sahiptir. Böhler-Uddeholm AEB-L çelik türü ile aynı özelliklerdedir.

1,4116. Bu çelik X50CrMoV15 çeliğinin DIN ismidir ve W-Nr ile de isimlendirilir.

154CM yada ATS-34. 154CM Amerikan çelik türüdür, fakat CPM154 çeliği ile karıştırılmamalıdır. ATS-34 aynı çeliğin Hitachi tarafından Japonya'da üretilmiş halidir. Bu çelik oldukça yüksek kalitededir ve paslanmaya karşı dayanıklıdır, pahalı bir çelik olduğu için seri üretim bıçak fabrikaları tarafından pek tercih edilmez. Fakat bazı bıçak fabrikalarından özel ve az miktarda üretilen bıçak serilerinde kullanılmaktadır. Zor bulunup alınan bir çelik türü olduğu için bu çelikten üretilen bıçakların fiyatları 300 euro ve üzeridir. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı bir çelik olmasına rağmen yüksek sertleştirme yapıldığında kırılgan bir özelliğe sahip olabilmektedir. Mutfak bıçağı üretimi için daha uygun fiyatta ve kalitede çelikler bulunduğu için çok fazla kullanılmamaktadır.

AEB-L. İsveç'in paslanmaz çelik türüdür, oldukça saf ve ince katmanlardan oluşur ve 13C26 Sandvik çeliği ile aynı özelliklere sahiptir, biraz daha az manganez (Mn) madeni ve %0,01 extra kükürt karışımına sahiptir. Eğer iyi bir ısıtma işlemine tabi tutulursa yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve keskin bir şekilde bileylenebilir. Devin Thomas özel el yapımı bıçak üreticisi özellikle bu çelik türünü kullanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar almaktadır. 61-62 HRC sertlik derecesine kadar sertleştirilebilmektedir.

Aogami. Mutfak bıçakları için oldukça uygun çelik türüdür, çok yüksek sertlik (60-65 HRC) ve yüksek derecede dayanıklılık özelliği sayesinde geleneksel Japon çelik türleri içinde en çok aranan çelik türüdür. Aogami çelik türü paslanmaya karşı oldukça hassastır bu yüzden her kullanımdan sonra mutlaka yıkanıp kurulanmalıdır. Bu bakım hergün tekrarlanmalıdır. Aogami çeliğinin üç çeşidi vardır.

Aogami super
Aogami #1
Aogami #2

Aogami super, Aogami #1 a göre fazla karbon, daha fazla volfram madeni ve krom madeni içermektedir. Ayrıca molibden ve vanadyum içermesi sayesinde inanılmaz bir sertlik ve dayanıklılık derecesine çıkabilmektedir bu özelliği ile ZDP-189 çelik türü ile birlikte mutfak bıçağı çelik türleri içinde en iyilerdir. Kurosaki ve Masakage Koishi serisi Aogami çeliği ile üretilen bıçaklara iyi birer örnektirler.

 
C (karbon)
Cr (krom)
W(volfram)
Mo
V
CO
 
Aogami Super
1.40 to 1.50
0.3 to 0.5
2.0 to 2.5
0.30 to 0.50
0.5
 
 %

 
AUS-8A. (57-59 HRC) bu çelik türü molibden/vanadyum çeliği olarakta bilinmektedir. Kaliteli Alman bıçak üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Kaliteli bir çelik, paslanmaya karşı dayanıklı ve fiyatı uygundur. Diğer çelik türleri ile karşılaştırma yapabilmeniz için aşağıdaki tabloyu diğerleri ile karşılaştırabilirsiniz.

C (karbon)
Cr (krom)
W
Mo
V
 Co (kobalt)
 
AUS-8
0.70 to 0.80
13.0 to 14.50
 
0.10 to 0.30
0.10 to 0.26
 
%
 

Cowry-X. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş çelik türüdür. yüksek karbon ve krom karışımına sahiptir %3 karbon ve %20 krom karışımı ile Cowry-X çeliği oldukça yüksek sertlik oranına (65-67 HRC) çıkabilmektedir. Son derece pahalı bir çelik türüdür. ZDP-189 ve MC-66 çelik türleri Cowry-X çeliğine çok benzemektedir. Karbon ve krom karışımları aynı miktardadır. Daido firması tarafından üretilen bu çeliğin tüm bileşenleri henüz açıklanmadığı için nasıl yapıldığı bilinmemektedir. Yüksek dayanıklılık ve oldukça keskin bileylenme özelliğine sahiptir. Bilenmesi en zor çelik türüdür fakat imkansız da değildir. Dünyaca ünlü bıçak üreticisi Hattori' nin KD serisi mutfak bıçaklarında bu çeliği kullanmaktadır.  
 

CPM 154. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş bir çelik türüdür. 154CM serisinin yeni neslidir. Tabiki daha da iyileştirilmiş bir çeliktir. Bileşimi 154CM serisinin benzeri olmakla birlikte bu türe biraz Vanadyum eklenmiştir. Bu sayede yıpranmaya karşı güçlendirilmiş ve sertleştirme işlemi daha kolay hale gelmiştir. Bıçak üreticilerinin işleri biraz daha kolaylaştırılmıştır. Bu çelikten üretilen bıçakları kullananlar için bileylemesi biraz zordur fakat çok keskin ve uzun süre keskin kalabilen bir çeliktir. Birkaç özel bıçak üreten bıçak ustaları bu çelik türünü kullanmakta ve mutfak bıçağı üretmektedir. Phil Wilson bunlardan biridir. Sertleştirme işlemleri kullanılarak 61 HRC ye kadar sertleştirilebilmektedir.

CPM S90V (CPM420V).  Eski ismi 420V olan bu çelik türü yüksek alaşımlı toz çeliğinden elde edilmektedir. Oldukça yüksek yıpranmaya dayanıklı ve korozyona karşı oldukça dirençlidir. Yüksek derecede vanadyum içermesi sayesinde işlenmesi zor bir çelik türüdür. 61HRC ye kadar yükselebilen sertlik derecesine sahiptir. Çoğunlukla Phil Wilson bıçak üreticisi tarafından bu çelik türü kullanılmaktadır.

CPM S110V. Yine yüksek alaşımlı toz çeliğidir. Yüksek yıpranmaya dayanıklılık ve korozyona karşı dirençli çelik türüdür. Niobyum madeni eklenmesi bu çeliği eşsiz kılmaktadır. 61-63 HRC sertlik derecesine kadar işlenebilmektedir. %3,5 niobyum eklenmesi sayesinde olduça iyi yıpranmazlığa sahiptir (Niobyum karbürleri Vanadyum karbürlerinden daha serttir). Bu çelik türü fabrikadan çok düzgün boyutta çıkmadığı için bıçak üreticileri tarafından pek tercih edilmemektedir.

CROMOVA 18. Yoshikin tarafından Global marka bıçak üretiminde kullanılan çelik türüdür. CR krom manasında, Mo molibden ve VA vanadyum manasındadır. Bileşimi tam olarak bilinmemektedir fakat %18 lik krom karışımı olduğu anlaşılmaktadır. X50CrMoV15 çelik türü ile karşılaştırıldığında biraz daha iyi bir türdür. Yıpranmaya ve paslanmaya karşı dayanıklıdır. 58HRC ye sahip bir çeliktir. Japon çelik türlerine göre biraz daha yumuşak çeliktir. Fakat Alman bıçak üreticileri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Gingami. #1 den #5 e kadar isimlendirilen çelik türüdür. GIN-1 yada G1 çeliği olarakta bilinmektedir. Paslanmaya karşı dayanıklıdır. VG-10 çeliği yerinede çokça kullanılmaktadır. Hitachi tarafından üretilen VG-10 çeliğinin bir benzeri durumundadır. Mutfak bıçaklarında genellikle GIN-3 çeşidi ve çakı ve benzeri kesici aletlerde GIN-2 yada G2 çeşidi kullanılmaktadır. Karbon karışımı biraz daha düşük çeliktir. ATS-34 türü çelikten biraz daha fazla krom ve daha az molibden karışımına sahiptir. Bu çelik türünde nikel, volfram ve vanadyum bulunmamaktadır. Kısaca kaliteli paslanmaz bir çelik türüdür.

  
Karbon
Krom
Manganez
Molibden
Fosfor
Silikon
Kükürt
GIN-1
0.90%
15.50%
0.60%
0.30%
0.02%
0.37%
0.03%

MC66. Henckels takma adı ilede bilinen Japon Hitachi ZDP-189 PM çeliğidir. MC Micro Carbide ve 66 ise Rockwell sertlik derecesini gösterir. Henckels bıçak firmasının Twin Cermax ve Miyabi 7000MC serisi bıçaklarında kullanılan çelik türüdür. Yine bu bıçaklar Japonya'da üretilmektedir. Alman yapımı yerine Japon yapımı ifadesi kullanılması daha uygundur.

R2. SG-2 çeliğinin diğer adıdır.

SRS-15. Yine Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilmiş çelik türüdür. Mutfak bıçağı için mükemmel bir çeliktir. Oldukça yüksek karbon, Volfram (Tungsten) ve Vanadyum muhtevasıyla yüksek derecede yıpranmaya karşı dayanıklılığa sahiptir. 64-65HRC sertlik derecesine sorunsuz bir şekilde çıkabilir. Akifusa bu çelik türü ile bıçak üreten birkaç firmadan biridir.

SG-2. Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilen çelik türüdür. Takefu çelik firması tarafından üretilmektedir. R2 ismi ilede bilinmektedir. Mutfak bıçağı üretimi için mükemmel bir çelik türüdür. Fallkniven bıçak firması bu çeliği SGPS çeliği ismi ile kullanmaktadır. SG2 Super Gold manasındadır fakat çeliğin içinde altın madeni yoktur. Kai Shun SG2 çelik türünü Elite serisinde kullanmaktadır. Mükemmel bir çelik türüdür fakat SRS-15 çeliğinden biraz daha düşük seviyededir. Fallkniven U2 serisi bıçakları bu çelik türü ile üretilmiştir, kısa çakı üretimi için pek uygun bir çelik olmadığı genel bir kanıdır. Pahalı bir çelik türüdür. Yüksek derecede sertliğe ulaşabilmektedir. Kai Shun Elite serisi resmi olarak 64HRC olarak tanıtılmıştır.

SLD-Magic. Hitachi Metal tarafından üretilen çelik türüdür. Yasuki Hagane YSS (Yasuki Speciality Steel) olarakta bilinir. SLD (SKD-11) çeliğinin bir üst modelidir. Kırılmaya karşı hassas bir çeliktir. Tadafusa marka bıçak üreticisinin S serisi bıçaklarında kullanılmaktadır. Aslında oldukça kaliteli bir çelik türü olmasına rağmen, zor bulunması ve çok pahalı olması sebebiyle çok kullanılmamaktadır.

SKD11. Japonların takım ve alet üretiminde kullandığı çelik türüdür. AISI D2, DC11 ve SLD çeliği ile aynı özelliklerdedir. Hitachi nin SLD serisi özel üretim çelik türünden biridir. Pas lekesi oluşumuna karşı dayanıklı fakat tamamen paslanmaz değildir. Çok keskin bileylenebilir fakat kırılmalara karşı hassastır. Bileyleme şekli diğer Japon çeliklerine göre biraz daha farklıdır. Daha dar bileyleme açısı kullanılmamalıdır. Genellikle 22 ila 24 derece erası bileyleme açısı kullanılmalıdır.Yoshikane marka bıçak üreticisi bu çeliği kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır ve 64HRC ye kadar sertleştirilebilmektedir. Bu çelik hakkında ki genel intiba olumludur.

S30V. CPM S30V mutfak bıçağı için özel üretilen birkaç çelik türünden biridir (Shirogami ve Aogami diğer türler sayılabilir) Yapı olarak oldukça dayanıklı ve yıpranmaz bir CPM3V çeliğidir. Bu çeliğe extra olarak Cr (krom) eklenmiştir. Yüksek miktarda krom ve karbon eklendiği için oldukça dayanıklı fakat bir okadar da sertleştirilmesi zor bir çeliktir. 62 HRC ye kadar sertlik derecesine çıkabilmektedir. Yıpranmaya karşı 154CM çeliğinden daha iyi performans gösterir. 2000 yıllarının başlarında oldukça ünlenen bu çelik ısı işlemleri kolay olmadığı için birkaç üretici dışında kullanılmamaktadır. Fabrika çıkışı biraz yumuşak ve kolay kırılmaya sahip olduğu için sonradan bıçak üreticileri tarafından kullanılmamaya başlamıştır. Phil Wilson bu çeliği kullarak bıçak üreten birkaç üreticiden biridir.

VG-10. Son derece iyi ve pas lekesine karşı dayanıklı çelik türüdür. V Gold 10, VG-10 bazende V-Kin-10 (kin japonca altın demektir) olarakta bilinir. Yüksek kalitede paslanmaz çeliktir ve Japonya'da üretilmektedir. VG-10 ilk olarak Takefu Special Steel fabrikası tarafından üretilmiştir. Japon geleneksel mutfak bıçakları için geliştirilmiş bir çelik türüdür fakat birçok bıçak üreticiside bu çeliği kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır. Spyderco, Al-Mar ve Fallkniven bunlardar bazılarıdır. Ünlü Çakı üreticisi firmalar ( Delica, Endura, Spyderco nun Police serisi, Fallkniven A1 ve K2 serisi) içinde bu çeliğin başka sürümleri üretilmiştir.  VG-10 genel olarak 60-62 HRC sertliğindedir. Sadece Fallkniven bıçakları 59HRC ye sahiptir.

 
VG-10 çeliği kendine has karbon alaşımına sahiptir. Ayrıca diğer madenlerden krom, vanadyum, molibden  ve kobalt madenleride bu çeliğe eklenmiştir. VG-10 çeliği özellikle super çelik olarak anılmaya başlanmıştır sebebi ise olduça sert ve uzun süre keskin kalması ve keskin kısmında kırılma olmamasıdır. VG-10 dan çok daha sert çelikler vardır fakat bunlar istenilen dayanıklılığa sahip değillerdir. VG-10 un sahip olduğu birçok extra maden bileşimi sayesinde çok sert olmasının yanında dayanıklılığı ile öne çıkmaktadır. VG-10 çeliği aslında 154CM çeliğine benzemektedir fakat ondan daha iyi keskinlik, dayanıklılık ve korozyona karşı dirençlik göstermektedir. Bu sayede senelerce kullanılabilecek bıçak üretilebilmektedir. Bütün bu özellikleri sayesinde VG-10 kendisini ıspatlamış bir çeliktir. Bunun yanında VG-10 en az bakım isteyen çelik türüdür yüksek sertlik derecesine sahip olmasına rağmen çok keskin ve çok kolay bileylenebilir (Chromova18 den daha iyi).

  
C (karbon)
Cr (krom)
W
Mo
V
 CO (kobalt)
 
VG-10
0.95 to 1.05
14.5 to 15.5
 
0.9 to 1.2
0.1 to 0.3
1.30 to 1.50
%

 X30CrMoNi1-5-1.  Cronidur 30 olarakta bilinen çelik türüdür. Paslanmaz çeliktir. Havacılık ve Uzay teknolojilerinde yoğun olarak kullanılır. Henckel bıçak üreticisi bazı özel üretim bıçaklarında bu çeliği kullanmaktadır. %0,40 oranında azot içermektedir, yüksek orandaki karbon içermesi sayesinde güçlü özelliklere sahiptir. Yıpranmamazlık ve sertlik derecesi yüksektir. Oldukça pahalı bir çelik türüdür.  Bohler-Uddeholm Vanax 35 çeliği ve Vanax 75 çeliği ile karşılaştırıldığında bu çelikler daha fazla azot miktarı içermesine rağmen X30CrMoNi çeliğinden daha ucuzlardır.

X45CrMoV15. Almanya'da üretilen çelik türüdür. X50CrMoV15 çelik türü ile aynı tiptedir. %0,45 karbon içermektedir. Çok özel bir çelik değildir,  Ucuz bir çeliktir ve birkaç batılı bıçak üreticisi tarafından kullanılmaktadır.

X50CrMoV15. Alman çelik türüdür. Yüksek derecede pas lekesine karşı dirençlidir. Alaşımı %0,5 karbon ve geriye kalan %15 lik kısım Cr (krom), Mo ve biraz Vanadyum içermektedir. Bu çelik türünde X karbon manasında kullanılmıştır. Normalde C harfi kullanılmadır ayrıca %0,5 lik karbon miktarıda yüksek bir miktar değildir. Bazı bıçak üreticileri bu çelik için farklı bilgiler de vermektedir. 440C çelik türü ile karşılaştırıldığında düşük miktarda karbon içermektedir. Bu sayede biraz daha dayanıklı ve korozyona karşı daha dirençlidir.  Fakat keskinlik olarak biraz düşük performanslıdır. Daha sık bileyleme gerektirmektedir.  Bu özelliği yüzünden mutfak bıçağı üretimi için çok da uygun değildir. Enteresan olan Wusthof, Victorinox ve benzeri yüksek kalitede ki bıçaklar bu çelikten üretilmektedir.

X55CrMoV15. Bu çelik türü 1,4116 çeliğinin başka bir çeşididir. Aşağı yukarıda aynı özelliklere sahiptirler. Sadece karbon miktarı biraz daha fazladır (%0,55). Messermeister bıçak üreticisi tarafından kullanılmaktadır.

ZDP-189. Hitachi tarafından üretilen yeni nesil ve modern Japon PM teknolojisine sahip çelik türüdür. İnanılmaz karbon ve krom miktarına sahiptir, ayrıca molibden, vanadyum, volfram, manganez ve silikon içermektedir. Oldukça yüksek serlik derecesine sahiptir, birkaç bıçak üreticisi 65-67 HRC ye kadar bu çeliği sertleştirmektedir. Çok pahalı bir çeliktir. Cowry-X ve MC-66 bu çelik türüne oldukça benzemektedir. Bu çelik türleri aynı miktarda karbon ve krom miktarına sahiptir. Henckel firmasının temsilcisi  MC66 çeliğinin ZDP-189 ile birebir aynı olduğunu bildirmiştir. ZDP-189 un alaşımı tam olarak bildirilmemiştir. Oldukça keskin bileylenebilen ve dayanıklı bir çelik türüdür. Bileylenmesi oldukça zordur. Aşırı derecede sert olması sebebiyle keskin ağızı kırılmalara karşı hassastır. Kagemitsu bıçak üreticisinin ZDP serisi bıçakları fiyat açısından en uygunlarıdır.

120 yorum:

  1. 420 serisini anlatırken krom karısımının dusuk olmasından dolayı demissiniz (tercume hatası diyelim) aslında KArbon olacaktı..

    ref link http://zknives.com/knives/kitchen/misc/articles/kkchoser/kksteelp2.shtml

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatiniz için teşekkür ederim. Gerekli düzeltmeyi yaptım.

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı teşekkür ederim. Peki tuzlusuda kullanılmak üzere bir paslanmaz metal olmadığını söyleyen bıçak imalatçısı bir arkadaşım var siz ne düşünüyorsunuz ?tuzlu suya dayanıklı bir metal var mı dır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tuzlu suya dayanıklı metal yoktur az dayanan çok dayanan metal vardır eğer su da paslanazlık ve korozyon direnci istiyorsanız nitrokarbürizasyon uygulanmış bıçak bulmalısınız ya da lıp kendiniz yaptırmalısınız bu işlem tuzlu suda kalan bıçakları korur ve daha uzun ömürlü yapar

      Sil
  3. çelik hakkında herşeyi deger ve 0ranları ile tek tek yazmış açıklamışsınız heyecan ve saygıyla okudum teşekkür ederim.. vg 10 - s30v çeliklerini türkiyede güvenilir şekilde nerde bulabiliz diye sorsam saygısızlık etmiş olurmuyum

    YanıtlaSil
  4. çelik hakkında herşeyi deger ve 0ranları ile tek tek yazmış açıklamışsınız heyecan ve saygıyla okudum teşekkür ederim.. vg 10 - s30v çeliklerini türkiyede güvenilir şekilde nerde bulabiliz diye sorsam saygısızlık etmiş olurmuyum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zafer bey teşekkür ederim. Yurtdışında yaşadığım için VG10 çeliğini Türkiyede nerede bulabilirsiniz bilemiyorum.

      Sil
  5. İlgilenenler için harika bir araştırma, muazzam bir kaynak çok değerli bilgiler. Ellerinize, kollarını sağlık sağlık . Sonsuz teşekkürler, saygı ve hürmetlerimle


    YanıtlaSil
  6. İlgilenenler için harika bir araştırma, muazzam bir kaynak çok değerli bilgiler. Ellerinize, kollarını sağlık sağlık . Sonsuz teşekkürler, saygı ve hürmetlerimle


    YanıtlaSil
  7. N690 hakkında görüşler nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N690 Avusturya da üretilen bir çelik türü, 440C çeliğine çok benziyor, daha çok çakı, sağlık sektörü, doğa sporlarında kullanılan takımlar, sanayi ürünleri üretiminde kullanılan bir çelik.

      Sil
    2. Hocam selamlar damascus hakkındaki engin bilgilerinizi öğrenebilirmiyiz

      Sil
  8. Merhaba. AUS-8 ss celigi ile ilgili ne düşünüyorsunuz. KA-BAR marka cakida kullanılmış. Almayı düşünüyorum 75 tl ile 150 tl arası fiyatı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 440 serisi çeliğe benzer bir çelik türü, Vanadium içermesi sayesinden biraz daha sertleştirilebilen bir çelik, çok kolay
      bileylenebilmesinin yanında biraz daha çabuk körlenebiliyor, günlük kullanılırsa haftada bir kez bileylenmesi gerekebiliyor
      SOG bıçak firması çoğunlukla bu çelik türünü kullanıyor, KABAR bıçak firmasıda birçok serisinde bu çelik türünü kullanıyor.
      Aslında bu çelik türü piyasada ortalama ve biraz daha iyi kalite bıçaklarda kullanılıyor, fakat çok yüksek kalitede bir bıçak
      beklememeniz lazım, hem fiyatı hem performansı tam olarak orta sınıf ürünler için bir bıçak, Piyasada birçok üreticinin
      kullandığı bir çelik türü.

      Sil
  9. Merhaba. AUS-8 ss celigi ile ilgili ne düşünüyorsunuz. KA-BAR marka cakida kullanılmış. Almayı düşünüyorum 75 tl ile 150 tl arası fiyatı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda verdiğim cevaptan biraz bilgi edinebilirsiniz. Ortalama bir ürün olduğu için tavsiye edebilirim, ne çok pahalı, ne de çok ucuz bir ürün, önemli olan çakıya iyi bakmanız....

      Sil
  10. AUS 8A SS çeliğinden bir bıçağım var paslandı ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bıçakta oluşan paslanma için yapabileceğiniz en kolay şey çelik parlatıcısı kullanarak bıçağı temizlemeniz ve cilalamanız, fakat çok sert bir şey kullanmamızı öneririm, özellikle bulaşık teli tarzı şeyler kullanmayın. Bıçaklarınızı asla bulaşık makinasında yıkamayın bıçağın birinci düşmanı bulaşık makinaları, ve bıçağınızı sadece kesim yapmak için kullanın asla buzlu yiyecekleri kesme yada saplama yapmayın.

      Sil
  11. Kasaplar icin bu eskide bursada fettah ustanin yaptigi bicaklarin celigi? Uygulanan islem?

    YanıtlaSil
  12. Kasaplar icin bu eskide bursada fettah ustanin yaptigi bicaklarin celigi? Uygulanan islem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Bey, Kasaplar için Türkiye'de üretilen bıçaklar oldukça çok, fakat Türkiyemizde son yıllarda yeni nesil bıçak sertleştirme işlemleri uygulanmaya başladı, fakat ben henüz 58-59 HRC den daha yüksek sertlikte bıçakların üretilip üretilmediğini bilemiyorum. Yukarıda ki yazımızda çelik türlerini okumuşsunuzdur kasap bıçaklarının en az 60 HRC ve üzeri olması daha iyi olabilir, çünkü senelerce kullanıp bileylemek bıçakları oldukça çabuk deforme olmasına sebep oluyor.

      Selamlar

      Sil
  13. gastronomi öğrencisiyim, mutfakta çok vakit geçiriyorum. X50CrMoV15 çeliğinden yapılmış bu bıçak : http://www.amazon.com/dp/B019GATCN0 nasıldır ? titanyum kaplama ne gibi avantajlar sağlar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren bey, gecikme için kurusa bakmayın yoğun bir ay geçirdim. Bıçağın linkinden bakıp inceledim, standard seviye sertliğe sahip bir bıçak, Titanyum kaplı olması tabiki fayda sağlayacaktır, fakat uzun süre kullandıktan sonra tam olarak avantaj yada dezavantajları ortaya çıkacaktır. Aynı özelliğe sahip fakat titanyum kaplamasız bir bıçağım var ve oldukça memnunum. İyi çalışmalar dileklerimle

      Sil
    2. cevabınız için sağolun, o bıçaktan vazgeçip vg-10 çeliğine sahip bir bıçak siparişi verdim. bu çeliğe sahip bir bıçak nasıl bilenebilir.- http://www.bim.com.tr/Uploads/aktuel-urunler/146_buyuk_330x280_BILEYICI%20500X355.png - bu tür bileme aparatlarını önerir misiniz? saygılar

      Sil
    3. Eren Bey, Yeni bıçağınız hayırlı olsun, resimde ki ürüne baktım, ben bu tür bileyleme ürünlerini kullanmıyorum ve tavsiyede etmem, çünkü bıçağınızın keskin ağzını zamanla bozabilir. Sulu bileme taşları kullanmanızı tavsiye ederim, ve mümkünse seramik masat kullanın, tavsiyem ikea da satılan seramik masatı satın alabilirsiniz. Selamlar....

      Sil
  14. Merhaba sabırla çalışmalarınızı okudum. Tebrik ederim. Günlük yaşamda kullanabileceğim, meyve ufak çaplı dal Budak kesebileceğim 100-200 TL arası bir çakı arıyorum önerebileceğiniz marka var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih bey, size bir markadan çok çakının özelliklerinden biri olan sertlik derecesi önerebilirim, en az 58 HRC sertliğinde ki bir çakı sizin birçok işinizi görecektir, fakat bileme için seramik bir masat (ikea da satılan olabilir) kullanmanızı tavsiye ederim. Selamlar

      Sil
  15. ilker bey yeni bir bıçak atölyesi açmak istiyorum. ama nedense kafam karışmakta. benim amacım gerçekten kaliteli bir bıçak yapmak. sizden isteğim bana türk piyasasında bula bileceğim önerebileceğiniz malzemeler varmı.cevabınızı en kısa sürede bekliyorum.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, İki çeşit atölye kurabilirsiniz, birinci atölye çeliği ısıtıp dövme çelik yapabileceğiniz tür, fakat bu tip atölye biraz pahalı ve sorunlu olabilir. Birde ikinci tip atölye yapabilirsiniz, bu bence daha kolay, yapmanız gereken kaliteli aletlerden oluşan bir tamirhane tarzı atölye hazırlamak, hazır dövülmüş çelik satın alıp sadece o kalıp halinde ki çeliği işleyip kaliteli bıçaklar yapabilirsiniz. Türkiye'de Bursa'da Pirge bıçak fabrikası 57-58 HRC arası çelik bıçaklar üretiyor oradan hazır çeliklerden belki isteyebilir ve kendi bıçaklarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bıçak sapı yaparken de yine bıçak sapı yapımında kullanılan özel tahta yada benzeri alaşımdan ürünler alabilirsiniz. Google dan knife lemmet ve knife handle block olarak ararsanız birçok websiteleri bulabilirsiniz. Selamlar

      Sil
  16. Müjdat bey, Bu çakının 440c olup olmadığı bile belli değil, son derece ucuz ve taklit bir çakı, koleksiyonda bulunsun derseniz tabiki alabilirsiniz, fakat bu çakı ile ince kağıt kesmekten başka bir işe yaramaz, zaten dizayn olarakta Alman malı 700 euro luk scorpiodesign.de firmasının ürününün de taklidi. Selamlar ve iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  17. Merhaba İlker BeY. Türkçe'de bu kadar yetkin bir içeriğe ulaşabileceğimi düşünmemiştim. Öncelikle emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Doğa gezisi ve camp sırasında kullanabilmek adına ekipman satın almaya başladım ama en önemli konu bıçak olunca seçmek için yeterli bilgi edinmek bilgi kirliliği içinde gittikçe güçleşti. Bütçem en fazla 600 dolar ve bu fiyata alabileceğim en iyi ekipmanı seçmekte yardım edebilirseniz sevinirim. Zira ser olunca kırılıyor ama yumuşayınca köreliyor :) gibi mantıklı açıklamalar içinde seçim iyice zorlaştı. Odun kesmek yada balık temizlemek için aynı anda kullanmak zorunda olduğumdan çok keskin zor körleşen ve oldukça güçlü kolay kolay kırılıp bükülmeyen bir bıçağa ihtiyacım var. 100 Dolarlık bir bıçak içinde youtube testleri gayet başarılı diyor 500 dolarlık bıçak aynı mecrada başarısız gösteriliyor. Nihayetinde marka/model ya da alaşım tavsiyenize muhtacım. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Bey,
      Eğer bir miktar yardımcı olabilirsem tabiki çok sevinirim. Size tavsiyem VG-10 çeliği ile hazırlanmış bir bıçak kullanmanızdır. Hem oldukça sert hem de kolay kırılmayacak bir bıçak türüdür. Direk bir marka önermek istemiyorum, çünkü aynı çeliği kullanıp çok daha pahalı marka ve modellerde var. Ayrıca best survival knife şekli ile arama yapmanızı öneririm size uygun bir bıçak kesin çıkacaktır karşınıza.

      Sil
  18. İYİ GÜNLER;
    sizce iyi bir bushcraft bıçağının çeliği ve sertlik derecesi nasıl olmalıdır?

    YanıtlaSil
  19. İYİ GÜNLER;
    sizce iyi bir bushcraft bıçağının çeliği ve sertlik derecesi nasıl olmalıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yiğit bey iyi günler,
      Bushcraft bıçakları bir çok marka tarafından üretiliyor, 14cm uzunluğu geçmeyecek şekilde carbon steel çeliklerinden üretilen yada VG-10 paslanmaz çelikden üretilen tavsiyem en az 60 HRC olacak bir bıçak olmalı, ayrıca kalın ve biraz da ağır olmalı yaklaşık olarak 350-450gr arası bıçak bence idealdir.

      Sil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Ulkemizde helezon yayi,kamyon makasi,testere celigi ve rulman gibi metallerden dovulme suretiyle elde edilen celikler hakkinda fikriniz nedir,ayrica hangisini tercih etmeliyim uzun omurlu gunluk kullanim icin. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar
      O tür bıçaklardan gördüm ince işçilikleri çok iyi değildi o yüzden göze de hitap etmiyor, Yıllar önce ekonomik sebeplerle butip araç parçalarından yapılan bıçaklar kullanılıyordu fakat sertlik derecesi ve paslanmaya karşı dayanıklılık seviyelerini tam olarak bilemiyorum, günümüz Türkiye'sinde artık butür bıçak kullanmaya gerek yok. Fakat siz hobi olarak bu tür çeliklerden kendi atölyenizde bıçak yapmak isterseniz ona birşey diyemem hatta denemenizi tavsiye ederim. Selamlar

      Sil
  22. İlker bey çelik hakkında önemli bilgilere sahip olduğunuzu görüyorum ve biz bıçak severlere ışık tutuyorsunuz bende kendimce çakı kolleksiyonu yapıyorum spayderco clipit cold steel edge tanto çeşitli victorinox leatherman buck solingen fox knıfe vs çakılarım var ve daha da büyütmek istiyorum sizce çakı için g2 mi yoksa aus8 mi veya başka tavsiyelerinizde olabilir ileride oğluma hatıra bırakmak istiyorum birde kanas kasaturasının çeliği nedir bilginiz varmı saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali bey,
      Bir koleksiyoncu icin celigin cesidi bir yere kadar onemli, en dusuk kaliteden en yuksek kaliteye kadar cesit toplayip koleksiyonunuza ekleyebilirsiniz, bende cocuklarim icin her turlu bicak ve caki biriktiriyorum. Kanas kasaturasi hakkinda bilgim yok eger bir uretici firmasi varsa oradan bakilabilir. Selamlar

      Sil
  23. Merhaba İlker bey,

    Evime bir japon bıçağı almak istiyorum fakat güvenilir gerçek bir bıçak alabileceğim yer söyleme şansınız varmı. ben bir tane buldum ama 850tl para verip 50tl lik bir bıçak çeliği almış olmamak için güvenemiyorum sizin yorumunuz ne olur. benim bulduğum site http://www.avistanbul.com.tr/asp/product/72148/Kanetsune-KC-103-Damascus-Santoku-Sef-Bicagi-180mm
    yorumunuz için teşekkür ederim
    Tuncay GÜVEN

    YanıtlaSil
  24. Tuncay bey

    Hakiki japon bicaklari icin barber cutlery firmasina bakabilirsiniz istanbul'da. Ayrica kai shun marka japon bicaklari icin sile bicak firmasiba bakabilirsiniz. Selamlar.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba İlker bey,

    Spyderco marka çakı almak istiyorum ama Zdp-189 mu yoksa s110v çeliği mi alayım karar veremedim bu iki çeliğin sertlik dereceleri dışında farkları nelerdir ?

    YanıtlaSil
  26. Onur bey
    Tabiki hic dusunmeden ZDP-189 derim ben, piyasadaki en sert celik turudur ve koleksiyonuma bile eklemek istiyorum bu seriden yapilmis bir bicagi.... selamlar

    YanıtlaSil
  27. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim bilgi gerektiren konulardır. Öncelikle Türkiye'de üretilen hiç bir bıçağın 58HRC seviyelerine geldiğine pek inanamıyorum çünkü kullanılan çelikler T5 T7 ve 4116 60HRC seviyelerine çıkabileceklerini sanmıyorum
    Kasap bıçağının söylemiş olduğunuz 60HRC sertlik ise her ne kadar doğru olsada yine Türkiye için kasaplarımız için kullanımı imkansız bir sertlik olur çünkü o sertlikte bir bıçağa o kalitede bir masat lazım olur ama o kültür henüz bizde yok maalese

    YanıtlaSil
  28. İlker bey, emeğinize ve paylaşımınıza sağlık, çok teşekkür ederim bizleri aydınlattığınız için. Yerli üretimlerde, markalaşmaya/profesyonelliğe en yakın marka, yanlışsam düzeltin, Bora bıçakları. yurt dışındaki marka adlarıyla tanıdığımız emsallerine en çok yaklaşabilen, marka adıyla öne çıkan firma benim gözümde.
    Yukarıda belirttiklerinizden sonra, merak ettim hemen baktım bir daha girip sayfalarına. Gururla 440-C çelikten bahsediyorlar ve 58-60 HRC sertlikten bahsediyorlar.
    Günümüzün amatör çeliği demişsiniz, ama iyi işlemden geçerse ancak mutfaklarda... ? yorumunuzu merak ediyorum açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semih bey, bende size teşekkür ederim ilginiz için, Bora bıçaklarını bende inceledim, gerçekten gurur verici çalışmaları var, 440-C çeliği kötü bir çelik değil sadece yeni çıkan çelik türleri ile karşılaştırılamaz demek istiyorum, artık uzay teknolojilerinin bulunduğu bir çağdayız ve teknoloji çok hızlı ilerliyor, ben böyle bir karşılaştırma yapıyorum ki zaten diğer uzman arkadaşlarda böyle bir karşılaştırma yapıyorlar. Belki bundan 20 yıl sonra da bugünün çelikleri daha düşük seviyede kalacaklar. Selamlar ve iyi çalışmalar dileklerimle

      Sil
  29. Merhaba İlker Bey;
    benchmade bushcrafter 162
    http://www.kutupayisi.com/Benchmade-Bushcrafter-162,PR-13578779.html
    bu bıçak hakkındaki fikirlerinizi alabilir miyim?
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldöner bey, oldukça başarılı bir bıçak, fakat bıçaktan çok beni çeliği etkiledi, Amerikan yapımı yeni nesil bir çelik ve birçok bıçak üreticisinin katkı ve deneyim aktarımlarıyla üretilmiş, açıkçası çok beğendim, tanıtım videosunda 200 doların biraz altında diyordu fakat Türkiye fiyatı bana biraz pahalı geldi. Eğer almayı düşünürseniz mutlaka bileme içinde kaliteli birşeyler bakın özellikle sulu bileme taşları yada üretici firmanın tavsiyesi. Selamlar ve iyi çalışmalar

      Sil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  31. Tekrar Merhaba ilker bey outdoor bıçak yapmak için 300x60x6mm boyutlarında Cpm 3v çeliği aldım birde şef bıçağı yapmak istiyorum aklımda iki tane çelik var biri Cpm 420v (s90v) sertlik 62-64 hrc diğeri Cpm Rex 121 sertlik 74 hrc kadar çıkabiliyormuş hangisini tavsiye edersiniz. Bu arada Maxamet diye yeni bir çelik çıkmış bilginiz var mıdır acaba ? cevabınızı heyecanla bekliyorum herkese olan ilginiz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onur bey tekrar selamlar, Birçok sorunuz var hangisinden başlayalım? şimdi bu çelikler birbirinden kaliteli yeni nesil çelikler ve işlemesi oldukça zor gözüküyor, öncelikle bu çelikleri işlemek için atölyeniz hazırmı? Sertleştirme için yüksek ısı işlemleri gerekiyor. Eğer çelikler tamamen sertleştirilmiş ise o kısmı geçebiliriz, bu sefer diğer takımlarınız hazır mı? Diğer sorularınız olan cpm 420v mi yoksa cpm rex 121 mi, cpm rex 121 de çok yeni nesil bir çelik türü internette bir bıçak delisi Farid Mule CPM Rex 121 isimli küçük bir bıçak yapmış baya başarılı gözüküyor, bu çelik özel bir çelik çünkü rex 121 yük hızda çalışan kesme makinaları için geliştirilmiş ısı ve yıpranmaya karşı, internette sizde ararsanız görebilirsiniz ve eğer atölyeniz hazır ise denemenizi tavsiye ederim ve deneyimlerinizi de mutlaka paylaşın. Maxamet çeliğide Amerika'da geliştirilmiş bir tür, S90V çeliğinin benzeri bir çelik, bıçak yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Maxamet HRC 67 ye kadar çıkabiliyor, fakat burada dikkat etmeniz gereken birşey var hrc 67 dayanıklılık birimi fakat sıcaklık sertliği hrc 70 e çıkıyor, ben genellikle toughness denilen dayanıklılık testinde çıkan hrc 67 yi kullanıyorum. Bu aynı şekilde cpm rex 121 içinde geçerli. Bıçakları bitirdiğinizde mutlaka bir blog yada sitede paylaşmanızı rica ederim.

      Sil
    2. İlker bey A dan Z ye her türlü malzeme ve imkan var ısıl işlemini çeliği satan firma yapıyor. Yapılışını ve çıkan sonucu videoya kaydedeceğim en kötü ihtimal aşama aşama resimlerini çekeceğim

      Sil
  32. Tayvan üretimi bir bıçak aldım 440 çeliği dediler acaba a mı b mi c mi dir . Fiyatı 200 tl .bir de dal budakla uğraşabilir miyim bu bıçakla . Son olarak bilemesi nasıl olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasan bey, marka ve model vermediginiz icin bir yorum yapamayacagim. Selamlar

      Sil
  33. ilker bey selamlar victorinox un fonksiyonel çakılarında kullandığı çelik ne acaba yani almaya değer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, bence deger, ucuz bir marka degil bu yuzden alip kullanabilirsiniz. Selamlar

      Sil
  34. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  35. çok kaliteli bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  36. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  37. merhaba D2 -2379 Taşlanmış Çelik Lama bicak yapimi icin uygun mu

    YanıtlaSil
  38. merhaba,
    aydınlatıcı bilgileriniz için tüm bıçak severler adına teşekkür ederim ben s 390 çeliği hakkında bilgi almak istemiştim. cpm 3v ve s 90v çeliği ile karşılaştırmasını yapmanızı rica edeceğim saygılarımla

    YanıtlaSil
  39. Merhaba İlker bey ben erkek kuaförü yum ve makas alacağım satış için gelen makasci 800 tl ye makas var ve üstünde Japon 440c yazıyor internet sitelerinde daha ucuza satılan makaslar kahso onlardada Japon 440c yazıyor gerçek olduğunu nasıl anlarız teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, gercekten zor bir durum, ben bu gibi durumlarda ithalatci yada uretici firmadan direk almayi tavsiye ediyorum.

      Sil
  40. merhabalar ilker bey bökerin 440a çeliği kullandığı bir çakı aldım ağır işlemlerde kullanmadım ama ağzı döndü 440a yumusak bir celikmidir sizce nasıl bir çelikdir tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, eğer yukarıdaki bilgiyi okurasanız 440a çeliğinin çok iyi bir çelik türü olmadığını görürsünüz tavsiyem daha kaliteli bıçaklar kullanmanız.

      Sil
  41. Merhaba. Damascus çelikten bahsetmemişsiniz. Damascus diğerlerine göre daha tercih edilebilir midir? Artısı eksisi hakkında ne düşünüyorsunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onur bey, evet Damascus hakkında bir sey henüz yazmadım fakat kafamda yazmak için birşeyler var, geçenlerde çok enteresan bilgiler okudum ve onları paylaşmak çok istiyorum.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  42. merhabalar ilker bey.ben bundan 7 ay önce Spyderco military çakı aldım s30v çeliğinden haliyle test ediyorum kağıt kesemez bir hal aldı.bileme yapmak istiyorum fakat internetten araştırdım gelişi güzel sıradan eğe ekipmanları ile eğelemek istemiyorum. sulu eğeleme taşlarının çok iyi iş çıkardığını duydum ve internetten F.Dick Combi Whetstone Sulu Bıçak Bileme Taşı aldım.bir tarafı 360 öbür tarafı 1000 grit bu eğe taşı çakımı eğelemede yeterlimidir acaba birde günlük Av,bağ, bağçe işlerinde kullanmak için Morakniv® Companion 125 Years Edition Av Bıçağı sipariş verdim bu bıçak nasıldır acaba işimi görürmü sorularım bu Teşekkürederim değerli bilgileriniz için..

    YanıtlaSil
  43. Suat bey, s30v çeliği 2000 yılı başlarında popüler olan bir çelik aslında mutfak bıçakları için geliştirilmiş fakat ısıl işlemleri zor olduğu için 58-60 HRC den fazla sertleştirilmiyor o yuzden birçok firmada bu çeliği artık kullanmıyor. Fakat sizin aldığınız bileme taşını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Morakniv bıçağınız artık satılmıyor ve çok pahalı bir bıçak da degil İsveç üretimi bir bıçak ve isveç çeliği bu bıçağın çeliğide 58HRC gözüküyor. Çok yüksek bir performans bence beklemeyin ve zorlamayın derim. Selamlar ve iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  44. av bıçaklarında geçen 1040 1060 1095 çelik terimleri nedir. neyi ifade eder.

    YanıtlaSil
  45. Ibrahim bey,
    1040-1095 arasi rakamlar Carbon çeliği türleridir, çelikteki carbon karışım miktarını gösterir, 1040 da daha az iken 1095 de daha fazla carbon miktarı vardır, bıçağın çeşidine göre bu numaralar değişir, kılıçlarda genellikle 1050 serisi gözükürken 1040-1095 i bıçaklarda görüyoruz. 1095 de carbon fazla iken manganez daha düşük oluyor bu da paslanmazlık verirken biraz sertlikten kayıp oluyor. 1045 de de tam tersi. Yapacağınız işe göre bıçağınızın özelliklerine bakabilirsiniz ve karar verebilirsiniz. Selamlar

    YanıtlaSil
  46. ilker bey, Merhabalar

    Portekiz bıçakları hakkında bilgi verebilirmisiniz. Marka olarak IVO ve ICEL markalarını inceledim. Satan kişi sertliklerini bilmiyor.
    Türkiye de çeliği dışardan getirip üretim yapmış, üzerinde krom vanadyum başkıyla yazmış ama sertlik derecelerini bilmiyor?? Fiyatları 150 tl. ve aşağı yukarı değişiyor. Victorinox şef bıçaklarını mı terçih edelim.? Yoksa portekizler iyimidir.Portekiz bıçaklarında gördüğüm ayna gibi pürüzsüz parlak bir yüzeyi ve muhteşem derecede keskinlik dikkatimi çekti. Bilginiz varsa sevinirim. Modelleri alamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar
      Eğer çeliğin sertlik derecesi belli değil ise zaten cok araştırma yapmaya gerek kalmıyor. Teknik bilgileri belli olan markaları seçmenizi tavsiye ederim. Selamlar

      Sil
  47. ilker bey merhaba, harika bilgiler paylaşmışsınız çok teşekkür ederim.Av ve kamp için kullanmak üzere bir bıçak ihtiyacım var ancak hem sizden edindiğim bilgiler hemde diğer araştırmalarımda ulaşabileceğim en uygun 440C ve 4116 yağ çeliği olarak tanımlananları görebildim kesinlikle çok daha iyileride var ancak tabi ki baya pahalı,keskinliğiniuzun süre koruması,sağlamlığı ve paslanmazlığını da göz önüne alırsak sizce tercih hangisi olmalıdır veya başka bir öneriniz varmıdır. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesut bey, yaz dönemi olduğu için biraz gecikme oldu kusuruma bakmayı, ister av bıçağı ister diğer tür bıçaklar için Vg10 u çok beğeniyorum fakat biraz pahalı çelik türü olduğu için 440C çeliği bıçak da kullanabilirsiniz, selamlar

      Sil
    2. Rica ederim,önemli olan değerli fikrinizi almış olmak. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  48. hocam merhaba uzun süredir çelik çeşitlerini araştırıorum ve size sormak istediğim 2 soru var.
    1. si zdp 189 ve cowry-x çeliği aynı özellikte fakat cowryx toz metalürjik bir çelik. sağlamlık (kırılma vs )olarak hangisini önerirsiniz.

    2.si zdp 189 , cpm rex 121 ve böhler m390 çeliklerini çok beğendim ancak zdp 189 ağzı kırılmaya hassas ve korozyana daha az dayanıklı. m390 diğerlerine nazaran daha alt sınıfta gibi rx 121 hakkında çok bilgim yok . bushcraft bir bıçak yapımı için hem kırılmayan ağız dayanımı yüksek sert ve korozyana dayanıklı bir bıçak yapacak olsanız hangisini seçerdiniz. daha önceki sorularda vg-10 tavsiye etmişsiniz ancak bu çeliklere göre geride oldugu için onu es geçtim. şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faruk bey yaz döneminde biraz uzak kaldım bloğumdan kusuruma bakmayın, 1. Sorunuz daki çelikler yapı olarak benziyorlar zdp-189 gerçekten çok başarılı bir çelik ve benim favorimdir.

      2. Sorunuza gelince; bu gerçekten iyi bir karşılaştırma gerektiren bir soru çünkü bir çok özelliği üzerinde toplayacak bir çelikten bahsediyoruz. Rex 121 yeni nesil bir çelik türü yüksek hız da çalışan makinalar için geliştirilmiş dolayısıyla sert ve çok dayanıklı bir çelik eğer bulabilirseniz bu çeliği kullanın derim.

      Sil
  49. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  50. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  51. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Dairesel testereden bıçak yapanı çok duyduk gördük. Bunlar 30MNB5 isimli çelikten üretiliyor. Bu malzemeden bıçak yapmak mümkündür diyebilir miyiz. Ne kadar kaliteli olur. Firma bize yağlı veya sulu tempering ve menevis imkanı sunabilir. Bıçakları lazerle istenilen ebatta kesme işini de yapıyor. Kısaca bu malzemeden bıçak olurmu olursa hangi tür bıçak olur ne kalitede olur. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  52. Selamlar,
    Bu tip birçok çeşit çelik mevcut ve bıçak yapılıyor. Bu bahsettiğiniz çelik araba parçası ve diğer endüstri malzemelerinin üretiminde kullanılıyor gördüğüm kadarıyla 55 HRC ye kadar sertleştirilebiliyor, ki bu çok düşük bir sertlik oranı. Ben herzaman için bıçak üretimi için yapılmış çelik kullanmayı tavsiye ediyorum, çünkü her çeliğin kendine ait özelliği var ve bıçak için üretilenlerde özellikle bıçak için üretiliyor. Selamlar

    YanıtlaSil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

  54. önereceğiniz çelik türü var mı.Kaliteli bir survival ve bir tanede iyi kesim yapacak hassas işleri yapabileceğim av bıçağı almayı istiyorum vg-10 ats34 154cm cpm154 seçenklerinde bıçak buldum ama kararsızım

    YanıtlaSil
  55. Gursel bey,
    Vg-10 benim icin favori celik turudur, ats34 de oldukca iyi bir celik. Bu ikisi Fiyat ve kalite yi birlikte sunan celik turleridir.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  56. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  57. İlker bey çelik konusunda bayağı bilgilisiniz iyi bir çakı almayı düşünüyorum bana tavsiye edebileceğiniz en iyi çeliğe sahip çakı hangisidir, ama malumunuz Türkiye’de fiyatlar ikiye katlıyor nerden ve nasıl alebilirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  58. Hocam merabalar d2 celigi hakkinda bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  59. Hocam merabalar d2 celigi hakkinda bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  60. Veli bey,
    Bicak teknolojisini sevdiğim için biraz vakit ayırıyorum yoksa çok uzman sayılmam, Çin yapımı bıçaklarda iki problem var birincisi çelik kalitesi ikincisi işçilik bu konuda çok dedikodu duyuluyor, gerçi fiyat fena değil bence alıp koleksiyonunuza ekleyin derim bileme için mutlaka sulu bileme taşı kullanılmalı ve kesinlikle siz kendiniz bileyin. Selamlar

    YanıtlaSil
  61. Merhaba,
    Çelik Tipi : X50CrMoV15.
    Sertlik : 57-58 HRC.
    Muela SETTER-11.TH Maple Ağacı Saplı Bıçak
    değeri 1600 tl gibi sizcede bu fiyat edermi kalitesi hakkında yorumunuzu rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salih Bey,
      57-58 HRC Kai Shun Black bıçakları var ve 50-60 euro civarı. Çelik tipi ise zaten 30 euro luk bıçaklarda bile görmüştüm.

      Sil
  62. Damascus hakkında yazınızı bende merakla bekliyorum.Mesela damascus çeşitleri varmı tek bir çeşit çelik türümüdür. Demir cevherini, bazı tekniklerle işleyip iyi çelikleri elde etmek mümkünken damascus çeliği için bu durum olabilir mi?

    YanıtlaSil
  63. Ayrıca Türkiye de rex-121 yada srs-15 gibi çelikleri tedarik edebileceğimiz yerler neden yok , varda ben mi bilmiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cüneyt bey, Türkiye de bu tip çelikleri kullanan çok az yer var diye düşünüyorum, onlarda zaten özel sipariş ile geliyordur. Bu çelikleri internetten bulup almaktan başka çaremiz yok. Diğer bir konu ise ekonomi, Bu tip çok yüksek kaliteli ürünlerin henüz Türkiye de alıcısı pek çıkmıyor, siz getirseniz kendiniz kullanırsınız ama başkasına satmanız çok zor. Bakın bir arkadaş Japon bıçakları getirdi zannediyorum şu anda artık yoklar. Çünkü kaliteli bir Japon bıçağı 200 - 300 euro dan başlıyor bu devirde kim alacak bu bıçakları?

      Sil
  64. http://resimag.com/p1/7bbd17c1da.jpeg. şöyle bir şey hazırladım,yanlışım varsa düzeltin.Bıçağı bıçak yapan ustasıdır ama içeriğindeki maddelere göre bi bilgi olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cüneyt bey, çok güzel bir çalışma olmuş bunu saklayacağım :) Yalnız birde bunun Türkçesini yapıp yayınlamak güzel olabilir. Eğer vaktiniz varsa onuda yapın sizin isminiz ile birlikte bloğumuzda yayınlayalım.

      Sil
  65. İlker bey, değerli yazınız adına teşekkürler.
    Halı sektöründe iplik kesen yılan dili şeklinde bıçak adına, üst seviye deneyiminize dayanarak ve bu kısıtlı bilgi ile, hangi malzemenin kullanılmasını önerirsiniz, teşekkürler.. (Mevcutta 2378 kullanılıyor ve alternatif arayışındayız)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Endüstri sektörü için kullanılan çelik türleri var, 2018 yılı için bu tür çeliklere ulaşıp bıçak yapmak belki biraz zor olabilir ama teorik olarak yüksek sertlik derecesine sahip çelik kullanarak bıçak yapmanızı öneririm fakat bıçağı yaparken o çeliğe uygun işlemlerden geçirerek yapılmalı. Bu hususa dikkat edin. Türkiye'de ki bir çok bıçak markasına baktım bu yaz tatilinde, fakat hemen hemen hiç biri sertlik derecesi ve çelik hakkında bilgi vermiyor, tek gördüğüm Fransız çeliği tabiri, tabiki bu da yeterli bir bilgi değil. Artık internet üzerinden kaliteli çelikler bulup sipariş verilebiliyor eğer imkanınız olursa biraz pahalı da olsa birtane sipariş verip bir bıçak ustasına birtane yaptırmayı deneyebilirsiniz. Eğer bana bir tane resim gönderirseniz bende Avrupa'da benzeri bıçaklar var mı diye araştırabilirim.

      Sil
  66. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  67. Merhaba İlker bey Türkiyede ürettiğim bileme aparatını sizle paylaşmak isterim. Ancak resim ekleyemedim.

    YanıtlaSil
  68. Aydın Bey,
    Twitter hesabınız var ise oradan yayınlayın görmek isterim.

    YanıtlaSil
  69. İlker bey iyi günler bir konuda yardımınızı rica edeceğim. N690 çelikten bir çok bıçak yaptım, ben ve kullanan arkadaşlar gayet memnun kaldık fakat şu an piyasada bu çelik pek bulunmamakta bu çeliğin yerine N679 bulabiliyorum. internette yaptığım araştırmalarda bu iki çeliğin farkını pek anlayamadım.bushcraft tarzı yaklaşık 21 cm bıçaklar yapıyorum N679 çeliği N690 a muadil olarak kullanabilirmiyim konu hakkında bilginizi paylaşırsanız memnun olurum

    YanıtlaSil
  70. Merhaba İlker bey,

    Soğuk dövme preslerine kalıp üreten firmada çalışıyorum. Kullanılan çelik malzemelerin bazılarının tanımları var fakat bazılarıın yok. Aşağıda kullanılan çelik malzemeleri ve kullanılan tanımlarını yazdım. Tanımları olmayanları nasıl tanımlayabilirim (özellikler M42, S390 ve S590 malzemeleri)
    Yardımcı olursanız sevinirim.
    1,2344 Sıcak iş takım çeliği
    1,2379 soğuk iş takım çeliği
    1,2550 soğuk iş takım çeliği
    1,3343 yüksek hız çeliği (HSS)
    ASP23 Toz metal
    ASP30 Toz Metal
    ASP60 Tanımlanmamış
    ASP2005 Tanımlanmamış
    M42 Tanımlanmamış
    S390 Tanımlanmamış
    S590 Tanımlanmamış

    Saygılarımla
    H.Caner Uygut

    YanıtlaSil
  71. arkadaşlar merhaba
    MS-W1200 KALİTELİ İTHAL 35,00 SAC VAR BUNUN KARŞILIĞINI BULAMADIM
    KULLANIM ALANINI BİLEN VAR İSE YARDIMCI OLURMUSUNUZ.

    YanıtlaSil
  72. Victorinox asi çakısı aldım.guzel kesiyor paslanıyor cabuk koreliyor.asi yaparken biraz zorladım ağzında küçük çentik oluştu.victorinox hangi çeliği kullanıyor.bana 4110 gibi geliyor. Hangi marka asi çakısı alayım.ck75 var memnun değilim iyi kesmiyor

    YanıtlaSil
  73. Victorinox asi çakısı aldım.guzel kesiyor paslanmıyor ama cabuk koreliyor.asi yaparken biraz zorladım ağzında küçük çentik oluştu.victorinox hangi çeliği kullanıyor.bana 4110 gibi geliyor. Hangi marka asi çakısı alayım.ck75 var memnun değilim iyi kesmiyor

    YanıtlaSil
  74. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  75. Merhabalar Türkiye'de kasap bogazlama kemik sıyırma ve yüzme bıçağı olarak gerçekten çelik kalitesiyle masat almasıyla falan tavsiye edeceğiniz marka model söyleyebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  76. Merhaba. Kai wasabi serisinde 56hrc kullanmaktadır, satıcı sitesinden değil de kai offical'dan bakmanızı öneririm. Zwilling'in FinII serisinde kullandığı N60 çelik hakkında bilgi verebilir misiniz? Arattığımda östenitik paslanmaz çelik olarak görüyor. Bildiğim kadarıyla östenitik çelikle bıçak yapımına uygun değil, sizin görüşünüz nedir bu konuda? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  77. Vanax, Elmax, m390 ve benxeri çelikler içinde bilgi verirseniz sevinirim
    Selamlar

    YanıtlaSil
  78. M390 çelik mi iyi herhangi bir titanyum çelik mi

    YanıtlaSil
  79. Merhabalar ilker bey elimde bir adet marokniv Basic 546 Limited Edition ve 2 adet bahco 2444 serisi paslanmaz İsveç çeliği diye tabir edilen (12C27 ve 14C28N) bıçaklar var bunların çelik kalitesi ve aslında sizlere yazmama neden olan bu bıçaklar keskinliğini yitirdiğinde nasıl bir yöntem ile bileylemeliyim? Teşekkürler. Hoşçakalın

    YanıtlaSil