10 Kasım 2013 Pazar

Bıçak Koleksiyonları ve Hill Knives bıçak ve çakı firması

Bugünkü makalemde genel olarak el yapımı bıçak ve çakılar ve özelde ise bu tür bıçak ve çakı üretimi yapan bir firma hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Dünyada birçok kişi bu tür özel bıçak ve çakıları topluyorlar ve koleksiyonlarına ekliyorlar. Bu koleksiyoncuların bazıları dizayn bazıları kullanılan malzeme ve bazıları ise özel olarak çok az üretilmeleri sebebiyle koleksiyonlarına bu tip bıçak yada çakılar arıyorlar. Daha birkaç gün önce Rambo III filminde başrol oyuncunun kullandığı o muhteşem bıçağı yakından inceleme fırsatı buldum.

Resimde de gördüğünüz gibi son derece şık bir bıçak fakat resimde ki büyüklüğü sizi şaşırtmasın aslında satır büyüklüğünde dev bir bıçak bu, elinize aldığınızda son derece büyük ve ağır. Fakat şunu belirtmeliyim ki ister sapı olsun ister kullanılan çeliği olsun tek kelime ile muhteşem bir bıçaktı bu! Hemen aklınıza "fiyatı ne kadar acaba?" diye gelebilir; Amerika fiyatı aşağı yukarı 2500 dolar. Ama bir bıçak koleksiyoncusu için bu fiyat fena sayılmaz.

Tabiki bu bıçağı nerede gördüğümüde merak edebilirsiniz, hemen söyleyeyim Rotterdam'da komşumuz olan Hill Knives bıçak firması, 1979 yılından beri bu tür muhteşem bıçak ve çakılar üreten bir firma. Şimdi gelin özetle Hill Knives'in geçmişini direk kendilerinden dinleyelim;

"Bir Hollanda firması olan Hill Knives 1979 yılında Frans ve oğlu Albert van den Heuvel tarafından kuruldu, aslında o yıllarda el aletleri üreten bir firmaydı. 1975 yılında hobi olararak kendilerine ve yakın arkadaşlarına bıçak yapmaya başladılar. Kısa sürede dünyanın birçok yerinden bıçak siparişleri almaya başladılar."



Dünyanın birçok büyük firmalarından da özel siparişler alan firma Hollanda Kraliyet ailesinden merhum Prens Bernhard'a çok özel bir çakı üretmiş ve Kraliyet ailesinden de teşekkür mektubu almış.

Üretilen her bıçak yada çakı en ince ayrıntısına kadar kontrol ediliyor, kayıt altına alınıyor ve tabiki dünyanın en iyi çelikleri ve bıçak sapı için en iyi malzemeler kullanıyor, bu çeliklerden bazıları ise;

ATS 34 58-59 R.C
N690 Co

Henüz ham madde olarak gösterdikleri DAMAST çeliği ( ŞAM Çeliği) malzemesi bile son derece pahalı bir malzeme. Çeliğin sertliğini göstermek için yaptıkları bir demo da ağzı henüz bileylenmemiş bir bıçağı inşaat çivisinin üzerine koyup çekiç ile bir vuruşta çiviyi ikiye böldüler ve bıçağın ağzında nokta kadar bir ezilme oluştu, bu kullandıkları çeliğin ne kadar kaliteli ve sert bir çelik olduğunu bize gösterdi.

Üretilen her bıçak ömür boyu garantili ve tabiki ömür boyu bileme işlemi ücretsiz yapılıyor. Ayrıca bıçağınız teslim edildiğinde firma tarafından bir de sertifika veriliyor.

Hatta Rotterdam'da bir kasap için yaptığı kasap bıçağını 10 yıldır yoğun bir şekilde kullanıldığını ve hala ücretsiz bileme ile bıçağa bakım yaptıklarını bizzat bana anlattılar. Böyle bir bıçağı zaten ev ortamında yıllarca kullanabilirsiniz.  Burada gördüğünüz birkaç çeşit bıçak ve çakı bile size işçilik ve kalite hakkında biraz fikir verecektir.


 















Bu yüksek kalite ve işçilik sayesinde dünyanın en ünlü firmalarından "Asprey in London, Browning Arms, Swiss SIG-Arms" Hill knives a özel koleksiyon bıçak ve çakılar yaptırmış. Benim incelediğim bu bıçaklar gerçekten konleksiyoncular için vazgeçilmez ürünler. Eğer sizde koleksiyonunuza bu bıçak yada çakılardan eklemek isterseniz Hill knives ile direk iletişim kurabilir yada benim aracılığımla onlara ulaşabilirsiniz.

Bıçak koleksiyoncusu arkadaşım ile birlikte koleksiyonumuz için bıçak siparişi vermiştik ve geçtiğimiz günlerde bıçaklarımızı teslim aldık.

Sapı olmayan bu bıçağın dizaynını çok beğeniyorum, kullanımı kolay,  bahçe, dağ ve orman yürüyüşleri  veya avcılık için kullanılabilecek bir bıçak bu, tabiki son derece keskin bileylenmiş, kılıfı termal bir malzeme ve Almanya'da üretilmiş, bel kemerine takılabilmesi için birde kemer tutacağı da yanında veriliyor. Bu sayede üzerinizde taşımanız oldukça kolay. Zor doğa şartlarında da bileğinize dolayabileceğiniz birde ip üzerinde hazır bu sayede bıçağı elinizden düşürmeden de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. 10cm lik keskin ağıza sahip bu bıçağın toplam boyu 19,5cm. Kesici tarafı iki yönlü bileylendiği için hem sağ, hem sol elle kullanımına uygun. Üretiminde A.T.S 34 çeliği kullanılmış. Bu çelik Hitachi Metals firması tarafından bıçak endüstrisi için üretilmiş. 58-59 HRC sertlik derecesine sahip. Bu sayede ağzı kolay kolay bozulmuyor. Çok kötü şartlarda zorlanmadığı sürece yıllarca kullanılabilir.


Son olarak, bu güne kadar birçok özel dizayn modeller üreten Hill knives websitesinden daha fazla modellere ulaşılabilir. Bazı bıçak ve çakılar şuan için stoklarında mevcut, fakat siz çok özel bir bıçak yada çakı yaptırmak isterseniz tabiki bu da mümkün.
Websitelerinde ki modeller 350 euro fiyattan başlıyor ve tabiki kataloglarında ki bazı modellerin fiyatları 25.000 euro ya kadar çıkıyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder