10 Ekim 2013 Perşembe

Birden Fazla Router/Access Point ile Kapsama Alanı Geniş Kablosuz İnternet Kurulumu

Çok büyük bir bina içerisinde birçok noktaya kablosuz internet kurulumu gerektiğini düşünün, acaba böyle bir networkü nasıl kurabiliriz? Bugünkü makalemde kısaca bu konuya değinmek istiyorum.

Öncelikle kaç adet noktaya kurulum yapmamız gerektiğini belirlememiz gerekiyor sonrasında ise kullanacağımız malzemelerimizi hazırlayıp işe başlayabiliriz. Eğer binamızda hazır bir network altyapısı varsa işimiz bir miktar daha kolay olacaktır. En azından kablo döşeme işimiz fazla olmayacak ve sadece cihazların kurulumunu yapıp ayarlamalarını yapmamız yeterli olacaktır. Eğer internet modem/routerımızın bulunduğu noktaya kadar kablolarımız yeterli ise ozaman kısaca anlatımımıza geçelim.

İnternet Router/Modemimizin bulunduğu nokta yada uygun bir yere kullanacağımız bağlantı noktası adedine yetecek kadar bir switch bağlamamız gerekiyor. Router/Modemimizden gelen internet network kablomuzu bu switch e bağladıktan sonra diğer noktalardan gelen bütün kablolarıda switch in üzerine takıyoruz ve birinci kurulum işlemimizi tamamlıyoruz fakat tabiki internet router/modemimizin üzerinde birkaç ayar yapmamız ve bazı notlar almamız gerekiyor.

Bir bilgisayar yardımı ile internet modemimizin ip adresi ile içine girip aşağıdaki ayarları yapıp gerekli bilgileri not edeceğiz.

192.168.2.1 olarak düşündüğümüz internet modem/routerımızın içine gerekli kullanıcı adı ve şifre ile giriyoruz.

1- DHCP ayarlarına gidip ip dağıtımını 192.168.2.10 gibi bir ip adresinden başlatıyoruz. Bunun sebebi 192.168.2.2  ...3   ...4  ...5 ile biten ip adreslerini binamızın içine yerleştireceğimiz diğer cihazlara statik olarak atama yapmamızdır.
2- Kablosuz internet ayarlarının yapıldığı bölümü ihtiyacımıza göre ayarlamamız gerekiyor,
    a- SSID ismini belirlemek
    b- Kablosuz yayın kanalını belirlemek (tavsiyem kanal 1) ve bir yere not etmek
    c- Kablosuz şifreleme için şifrenizi girip bir yere not etmek

Şimdi bina içine bağlayacağımız diğer 4 cihazımızın ayarlarını yapalım;

İp ucu: Eğer aynı network üzerinden ikinci routerı bağlarsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz, buyüzden ilk routerı kapatmak yada bilgisayarı direk ikinci routera bağlamak en doğrusudur.

İkinci Routerın ip adresine göre içine girip aşağıdaki ayarları yapalım;

1- DHCP ayarlarına gidip bu özelliği kapatıyoruz. Çünkü sisteme bağladığımızda bir network üzerinde iki adet DHCP özellikli cihaz kullanılamıyor.
2- Routerın LAN ayarlarının yapıldığı yerden routerın ip adresini 192.168.2.2 yani birinci routerın ip aralığında fakat bir değişiği olacak şekilde ayarlayalım.
3- Birinci routerın Kablosuz ayarlarının birebir aynısını yapıp (SSID, Şifre) birtek kabolusuz yayın kanalını 3-5 kanal ileri bir kanal seçelim (tavsiyem kanal 6).

Üçüncü ve Dördüncü Routerların ayarlarınıda ikinci router gibi yapacağız birtek dikkat etmemiz gereken Kablosuz kanal ayarlarının her cihazının farklı olması (tavsiyem kanal 11 ve diğer cihaz için kanal 14)

Bütün bu işleri tamamladıktan sonra, Switch imizden gelen kabloları Routerlarımızın WAN portuna DEĞİL, LAN portuna takacağız. Bu yöntem ile interneti bize sağlayan Modem/Routerımızın internet sunumu bütün routerlara geçiş yapmış oluyor, aslında sonradan bağladığımız bu 4 cihaz Access Point oluyor router özelliklerini kullanmamış oluyoruz. Kablosuz ayarlarımızında bütün ayarları aynı olduğu için bina içerisinde hareket halindeyken elimizdeki cep telefonu, laptop yada tabletimiz sorunsuz bir biçimde bağlantı noktalarına bağlanmış olacaktır.


2 yorum: