30 Haziran 2013 Pazar

İki Router bağlı Networklerde Port Forwarding (Port yönlendirme işlemi).

     Çok Karşılaşmasakta bazı firmalarda iki adet network routerı kullanıldığını görüyorum. Bu makalemde sizlere iki router bağlı sistemlerde sorun olan port yönlendirme (port forwarding) işleminin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım.

     Router cihazının üzerinde iki adet IP adresi bulunuyor. Birisi dış dünyaya bakan External IP, diğeri iç networkümüzü yöneten Internal IP. İç networkümüzden routera giriş 192.168.1.1 tarzında fabrika tarafından belirlenmiş (Gelişmiş routerlarda bu ip adresini istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.) durumdadır. Dış dünya ip adresi ise internet sağlayıcınız tarafından statik yada dinamik olarak atanan bir ip adresidir. Router güvenliksiz network dediğimiz internet network datalarını içeri alır ve iç networkümüzdeki bilgisayarlarımıza dağıtır veya yönlendirir. Routerların üzerinde genel olarak 4 adet network portu (LAN) ve 1 adet Dış network girişi dediğimiz WAN girişi vardır. 4 adet bilgisayar yada printer vb. cihazlardan fazla cihazın bağlı olduğu networklerde Switch dediğimiz çoklayıcıları kullanırız. Bu switchleri kullanarak 254 adet network cihazını bu router cihazına bağlayarak network kurmamız mümkündür.

     Normal network uygulamaları yukarıda açıkladığım gibi yapıldığında herhangi bir sorun çıkmadan çalışır. Fakat bir başka sebepten dolayı ikinci bir router kullanıldığında ve ayarları düzgün yapılmadığında networkte bazı sorunlar görülmeye başlayabilir. Bunlardan en önemlisi, ikinci router üzerine bağlanan bir bilgisayar yada Xbox veya Playstation vb. cihazlar belli portlar üzerinden bazı servislere ulaşmak istediğinde iç networkten dış network e doğru gidişte sorun olmasada ilgili servislerin serverları bu ikinci router üzerinde ki cihazınıza ulaşmak istediğinde başarılı olamayacaktır. İşte bu noktada port açma ve açılan bu portun ilgili cihaz IP adresine yönlendirilmesi gerekmektedir. Gerçi bu işlem tek bir router sistemlerde de gereklidir fakat ayarları daha kolay olduğu için bu makalede anlatmayacağım.

    Evet şimdi test sistemimizde ki verilere göre anlatımımıza başlayalım.

Router1: internal ip adres: 192.168.1.1
               external ip adres: 83.83.83.83 (internet servis sağlayıcının verdiği ip adresi)

Router2: internal ip adres: 192.168.10.1
               external ip adres: 192.168.1.2 (Router1 in verdiği ip adresi)


     Gördüğünüz gibi router1 ip adresi dağıtmaya başlıyor ve router2 ye 1.2 ile biten ip adresini veriyor. Fakat Router2 nini iç networke ip adres dağıtma aralığı farklı. Bu yüzden router2 ye bağlı bilgisayar 10.2 ile biten farklı bir ip adres alıyor.

      Şimdi router2 nin içine girerek onun bilgisayarlara dağıttığı ip adres aralığını değiştirip 192.168.10.1 değil 192.168.1.3 den başlayarak dağıtım yapmasını sağlayacağız. Tabiki kendi ip adreside 10.1 den 1.2 olarak değişmiş olacak. Bu sayede router1 ile router2 aynı ip aralığına sahip olacak. Bu işlemi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra tabiki geriye pek birşey kalmıyor.

     Şimdi router2 nin NAT ayarlarını yapalım; Bilgisayarımızın yeni ip adresinin 192.168.1.3 varsayalım. O halde 83 nolu portumuzu bilgisayarımızın ip adresine yönlendirelim.

     Şimdi router1 in NAT ayarlarını yapalım; 83 nolu portumuzu router1'in external yani dış ip sine (192.168.1.2) yönlendirelim.

     Böylelikle dış internetten gelen 83 nolu portu kullanma isteği router1 deki ayarlara göre ilk olarak router2 nin ip adresine yönlendiriliyor daha sonra paket yoluna devam edip router 2 nin içindeki NAT ayarlarına ulaşıyor ve oradan da router2 görevi devir alarak ilgili paketi bilgisayarımızın ip adresine yönlendiriyor.

     Bundan sonra ki bir makalemizde Port Trigger özelliği üzerinde durmaya çalışacağım.

     İyi seyirler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder